Irma Väätäinen, Kunniapäiväkumpulainen, 70 vuotta 8.3.2019

Hoitokoti Päiväkummun yksi perustajasisaruksista ja Hoitokoti Päiväkummun hallituksen puheenjohtaja, Irma Väätäinen, juhli 8.3.2019 70-vuotispäiviään. Irma on tehnyt mittavan uran sote-alalla ja tässä blogikirjoituksessa käydään läpi Irman monipuolista uraa ja elämänvaiheita.

Irma syntyi viisilapsisen perheen toiseksi vanhimpana lapsena Nurmeksen Ylisenvaaralla 8.3.1949. Leikkikavereista ei ollut pulaa, sillä vuosina 1947-1948 syntyivät maamme historian suurimmat ikäluokat, mutta aikaa leikeille kotitöiden lomassa ei Irman lapsuudessa niin paljoa ollut, sillä maalaistalossa riitti aina töitä. Ensimmäiset ansiotulonsa Irma sai metsän istutuksesta ja sekatavarakaupan, vaatekaupan ja ruokakaupan myyjänä sekä Fazerin karkkitehtaalla. Irma valmistui ylioppilaaksi Nurmeksen yhteislyseosta vuonna 1969 ja lukion jälkeen hän sai saksan kielen opettajan sijaisuuden.

Sairaanhoitajakoulusta talonmieskurssiin

Näiden kuluneen 70 vuoden aikana sosiaali- ja terveyspalvelut ovat kehittyneet kovasti, ja Irma on ollut mukana vaikuttamassa sote-palveluiden kehittämiseen uransa aikana monella tavalla. Irma valmistui sairaanhoitajaksi vuonna 1971 ja tämän jälkeen olivat vuorossa erikoissairaanhoitajan tutkinto, sairaanhoidon opettajan tutkinto, hallinnollinen tutkinto, terveydenhuollon maisteri, yrittäjän erikoisammattitutkinto – ja lukuisia aproja ja cumuja Helsingin yliopistosta sekä lisensiaattiopintoja Kuopion yliopistossa.  Näiden lisäksi Irma on suorittanut pienempiä koulutuksia ja kursseja valtaisan määrän – näiden joukossa mm. talonmieskurssi.

Sairaanhoitajaopintojen ollessa vielä kesken Irma otti tuntumaa hoitoalaan työskentelemällä yhden kesän Saksassa Schwalbachissa. Suomessa hän työskenteli Lieksan ja Tampereen sairaaloissa ennen Helsinkiin muuttamista. Koskelan sairaalassa Irma teki ensin sairaanhoitajan ja osastonhoitajan tehtäviä ja sittemmin myös ylihoitajan ja yöylihoitajan hommia.

Opettajana, ammattikasvatushallituksessa ja Suursuon sairaalassa

Noin kymmenen vuotta kestäneen opettajauran aikana Irma opetti Helsingin kaupungin sairaanhoito-opistossa ja oppilaitoksessa mm. sisätautista sairaanhoitoa, sairaanhoito-oppia, kansanterveystiedettä, terveyskasvatusta, sairaanhoidon sovellutusta erityiskysymyksissä, hallintoa ja työnjohto-oppia. Kätilöopistolla hän toimi sairaanhoidon opettajana ja opettajakesinä hän teki välillä yöylihoitajan tehtäviä.

Vuonna 1982 Irma pyydettiin WHO:n hoitotyön opetuksen kokeilu- ja kehittämisprojektiin koordinoivan projektiylihoitajan tehtäviin. Projektissa hän toimi opetussairaaloissa hoitotyön asiantuntijana.

Ammattikasvatushallituksessa Irma aloitti ylitarkastajana syksyllä 1985. Hänen tehtäviinsä kuului terveydenhuollon ja kauneudenhoitoalan koulutuksen suunnittelua, ohjausta ja seurantaa. Erityisinä vastuualueina olivat opettajakoulutus, opiskelijavalinta, oppilaanohjaus, erityisopetus ja tukiopetus. Vuosina 1985-1987 Irma toimi myös terveydenhuollon peruslinjakokeilun vetäjänä.

Ammattikasvatushallituksessa ollessaan Irma kirjoitti kollegansa Aune Räisäsen kanssa kirjan Kasvun aika. Kirja käsittelee vammaisen lapsen perheen kriisiä. Tätä kirjaa luettiin yliopistossakin lähes parikymmentä vuotta. Ammattikasvatushallituksesta Irma siirtyi perhesyiden vuoksi yöylihoitajan tehtäviin Suursuon sairaalaan, mutta pian hänet houkuteltiin päivätöihin ylihoitajan ja tulosyksikön johtajan tehtäviin. Aikaa Suursuolla ja erityisesti yhteistyötä osastohoitajien kanssa Irma on muistellut aina lämmöllä.

Haave omasta hoitokodista toteutuu

Keväällä 2001 Irma lähti toteuttamaan yhdessä siskojensa kanssa jo kymmenen vuotta kytenyttä haavetta omasta hoitokodista, kun he perustivat Hoitokoti Päiväkummun ensimmäisen yksikön Helsingin Vuosaareen.

Irman sydäntä lähellä ovat aina olleet laadukkaat hoitopalvelut. Yksi tämän sydänasian tuote on ollut elämänilon toimintafilosofia, joka on kulkenut Irman mukana jo lähes kolmekymmentä vuotta. Tämä Hoitokoti Päiväkummun punainen lanka lähti kehittymään Irman myötävaikutuksella jo 90-luvun laman kourissa Suursuon sairaalassa. Päiväkummussa elämänilon toimintafilosofiaa on kehitetty eteenpäin – se ei ole ollut kiveen hakattu, vaan silläkin on ollut kyky uudistua ja kehittyä. Mutta peruskiveykseen muuratut tärkeät perusarvot – ihmisarvo ja elämänlaatu ohjaavat Hoitokoti Päiväkummun toimintaa myös tänä päivänä ja perimmäisenä päämääränä on tuottaa asukkaillemme ja asiakkaillemme elämäniloa. Irman halu sytyttää ilo asukkaiden silmiin ja saada henkilökunta kokemaan työniloa on ollut aina mukaansatempaavaa.

Mummi ja yhdistysaktiivi

Työ on merkinnyt aina Irmalle paljon, mutta myös perhe ja harrastukset ovat Irmalle tärkeitä. Kuusi vuotta sitten hänestä tuli ensi kertaa isoäiti, ja mummina oleminen kahdelle tyttärentyttärelle onkin varmasti yksi Irman elämän kohokohdista. Lisäksi pojan avopuolison lapset tuovat paljon iloa elämään.

Opiskelun lisäksi toinen tärkeä harrastus Irmalle on ollut aina yhdistystoiminta. Hän on ollut perustamassa viittä eri yhdistystä – nämä ovat olleet sairaanhoitajien ammattiosasto Koskelan sairaalaan, Suutarilan ala-asteen vanhempainyhdistys, Suutarilan yläasteen ja lukion vanhempainyhdistys, Gerbera ry, joka perustettiin vanhustenhoidon kehittämiseen ja lisäksi Irma on ollut perustamassa ja toiminut aktiivisesti Lions Club Hki/Malmittarissa eri rooleissa.

Sydämellisesti onnea Irma, oma Kunniapäiväkumpulaisemme ja Elämänilon toimintafilosofian suurlähettiläämme!

Teksti: Anne Kangas

Anne on Irman tytär, Hoitokoti Päiväkumpu -konsernin toimitusjohtaja, nykyinen yrittäjä. Anne on ollut mukana Päiväkummun toiminnassa sen perustamisesta lähtien. Annelle elämäniloa tuo perhe, luonnossa liikkuminen ja työ, jolla on merkitystä.

Yksi ajatus “Irma Väätäinen, Kunniapäiväkumpulainen, 70 vuotta 8.3.2019& rdquo;

  1. Monia vuosia , armorikkaita vuosia. Irma on ihana , sydämellinen rouva
    Martta terveisin Sini Lauriala

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *