Huolta kuulosta?

 

Kuulo on yksi tärkeimmistä aisteistamme ja se pitää meidät yhteydessä ympäröivään maailmaan ja läheisiin. Tähän tärkeään aiheeseen paneuduttiin asiantuntijaluennolla, jonka Päiväkumpu järjesti yhteistyössä Uusikuulon kanssa Malminkartanon muistiosaamiskeskuksessa. Luennolla Uusikuulon toimitusjohtaja ja kuulokojeteknikko Annu Vallasvuo ja audionomi eli kuulontutkija Mari Satukangas tarjoilivat osallistujille yleistä tietoa kuulosta, kuulon heikkenemisestä sekä sen hoitamisesta ja ennaltaehkäisystä.

Annu Vallasvuo kertoi alkuun Uusikuulon toiminnasta ja kertoi upeista pitkänlinjan ammattilaisista, joita Uusikuulossa työskentelee. Pukinmäen toimipisteen lisäksi Uusikuulon asiantuntija työskentelee myös Ympyrätalon Mehiläisessä. Uusikuulon väelle kuulo on sydämen asia. Uusikuulo tarjoaa asiantuntevaa, henkilökohtaista ja lämmintä palvelua kuuloon ja kuulonsuojaukseen.

Audionomi Mari Satukangas muistutteli kuulijoita, että kuulo usein heikkenee pikkuhiljaa vuosien tai vuosikymmenien kuluessa, jolloin sitä ei itse välttämättä huomaa. Kuulon heikkeneminen on hyvin yksilöllistä. Ikäkuulo on useimmiten yhdistelmä perinnöllisiä ja ympäristötekijöitä, jotka aiheuttavat rappeutumista sisäkorvassa, kuulohermossa ja aivoissa. Hän kannusti pohtimaan oman kuulon mahdollista heikkenemistä seuraavien kysymysten pohjalta:

  • Joudutko pyytämään toistamaan?
  • Onko vaikea saada selvää puheesta hälyssä?
  • Joudutko pinnistelemään kuullaksesi?
  • Mumisevatko muut?
  • Onko vaikea seurata ryhmäkeskustelua?
  • Pidätkö televissiota kovemmalla kuin muut?
  • Soiko tai humiseeko korvissasi?
  • Ovatko läheisesi huomautelleet kuulostasi?

Syitä kuulon heikkenemiseen ovat ikääntyminen, melualtistus, perintötekijät sekä sairaudet. Jos huomaat muutoksia kuulossasi, ensimmäinen tärkeä askel on selvittää kuulontaso.

Mari Satukangas kertoi, että heikentyneeseen kuuloon kannattaa ehdottomasti reagoida, koska kuuleminen vaikuttaa terveyteen ja omatoimisuuteen, jokapäiväiseen elämään. Kuuleminen vaikuttaa myös läheisiin – puoliso saattaa esimerkiksi hermostua liian kovalla olevasta telkkarista tai siitä, miksi toinen ei kuuntele – vaikka tosiasiassa toinen ei kuule. Luennolla yhteistuumin kuitenkin todettiin, että valikoiva kuulo voidaan sallia aina välillä – niin teineillä kuin ikääntyneilläkin.

Satukangas herätteli kuulijoita myös kuulemisen ja muistamisen yhteyksiin. Kuunteleminen kuormittaa: Kun kuulo on heikentynyt, joutuu keskittymään kuulemiseen, eikä pysty keskittymään tiedon käsittelyyn ja muistamiseen. Lisäksi äänien väheneminen vaikuttaa aivoihin, sillä kuulon aleneminen vähentää ääniärsykkeiden määrää, joka heikentää aivojen kykyä käsitellä tietoa. Jos ei kuule kunnolla, saattaa alkaa välttelemään keskustelutilanteita.

Satukangas kertoi myös, että kuuleminen vaikuttaa terveyteen, sillä kuulon heikkeneminen on yhteydessä kognitiiviseen heikkenemiseen. Tutkimusten mukaan, aikuisten, joilla on hoitamaton kuulonalenema, on 3-5 kertaa suurempi riski kehittyä dementia ja he voivat kokea 30-40% nopeammin kognitiivista heikkenemistä kuin normaalikuuloiset henkilöt. Kuulonaleneman hoitaminen kuulokojeilla voi parantaa tai lievittää vakavia terveyshaittoja kuten kognitiivista heikkenemistä tai dementiaa.

Jos ei kuule kunnolla, voi olla vaikea osallistua keskusteluihin ja se voi johtaa sosiaalisten tilateiden välttelyyn. Lisäksi heikko kuulo voi altistaa vaaratilanteille esimerkiksi liikenteessä.

Heikko kuulo saattaa aiheuttaa lisäksi yksinäisyyden tunneta, eristäytymistä, masennusta tai dementiaa.

Kuulon hoito

Annu Vallasvuo kertoi, että kuuloa voidaan hoitaa ja helpottaa kuulokojeilla. Kuulokojeella vahvistetaan ääniä niiltä taajuuksilta, joilta se on heikentynyt. Kuulokojeen käyttöä tulee opetella ja aivoille antaa aikaa sopeutua uuteen äänimaailmaan. Onnistunut kuulonkuntoutus parantaa kuuloon liittyvää elämänlaatua. Olennaisessa osassa on käyttäjän oma motivaatio käyttää kuulokojetta

Kuulon hoito lähtee kuulontutkimuksesta. Kuulontutkimuksessa keskustellaan kuuloon liittyvistä asioista ja audionomi tarkistaa korvat korvalampulla, ettei heikko kuulo johdu esimerkiksi korvavahasta. Laajaan kuulontutkimukseen sisältyy neljä eri tutkimusta: ilmajohtotutkimus, luujohtotutkimus, epämiellyttävyyskynnysmittaukset ja puheaudiometria.

Kuulokäyrä eli audiogrammi saadaan kuulontutkimuksen tuloksena, jonka audionomi käy läpi yhdessä asiakkaan kanssa. Siitä selviää millä taajuusalueella kuulo on heikentynyt sekä kuinka paljon kuulo on heikentynyt. Ikäkuulolle on esimerkiksi tyypillistä, että kuulee paremmin vokaalit, mutta ei niin hyvin konsonantteja.

Jos tutkimuksella todetaan kuulokojeen tarve, on seuraava vaihe kuulokojeen valitseminen. Kuulokojeita löytyy erilaisiin tarpeisiin. Kuulokojeen valintaan vaikuttaa kuulon taso, mieltymykset, tyyli, halutut ominaisuudet, käytettävyys sekä budjetti.

Uusikuulolla yksilölliset kuulokojeet valmistetaan korvan mallin mukaan. Erikokoisia vaihtoehtoja siis löytyy. Kuulokojeen voi hankkia ladattavana tai paristokäyttöisenä (paras akunkesto jopa 51h) ja niitä löytyy monissa eri väreissä.

Kuulokojetta saa kokeilla ilmaiseksi ja Uusikuulon asiantuntija soittaa perään ja varmistaa, jos kojeen kanssa on tullut esiin jotain haasteita. Uusikuulon asiantuntijat tarjoavat auttavan tuen. Lopuksi on edessä ostopäätös. Uusikuulo tarjoaa myös käyttöturvan vuodeksi. Se tarkoittaa sitä, että ensimmäisen vuoden ajan asiakkaat saavat tarvittavat tarvikkeet, käynnit ja huollot ilmaiseksi.

Kuulokoje auttaa kuulemaan paremmin

Uusikuulolla valikoimissa olevat kuulokojeet on suunniteltu auttamaan käyttäjää – erottamaan sanat ja puhe, kuulemaan hiljaiset äänet ja vähentämään vaivaa kuulla. Hälyisissä tilanteissa kuulokojeet mukautuvat automaattisesti ääniympäristöön, jolloin puheesta on helpompi saada selvää ja taustamelu vaimenee. Ulkona kuulokojeen puolestaan vaimentavat tuulen aiheuttamaa kohinaa ja helpottavat luonnon äänien kuulemista.

Puhelut ja televisio puolestaan on helpompi kuulla, kun ääni suoratoistetaan kuulokojeisiin yhdistämällä kuulokojeet suoraan älypuhelimeen tai käyttämällä langatonta lisälaitetta.

Luento tarjosi kuulijoille hyvää tietoa kuulon hoidosta sekä uusista laitteista. Luennolla paikan päällä oli myös todellisia kuulokoje kokemusasiantuntijoita – yhdellä kuulijalla oli ollut kuulolaite jo 40 vuoden ajan. Annu Vallasvuo kertoi, että Uusikuulolla kuulontutkimukseen pää nopeasti – usein jo samalla viikolla.

 

Anne Kangas

Toimitusjohtaja, Päiväkumpu-yhtiöt

 

Kuvassa Uusikuulon asiantuntijat valmiina palvelemaan kuuloon liittyvissä asioissa. Lisätietoja kuuloasioista:

www.uusikuulo.fi

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *