Lisää musiikkia hoitokodin asukkaiden arkeen hoivamuusikon myötä

Hoitokodin asukkaiden ja päivätoimintapiste Sointulan asiakkaiden arkeen on tullut lisää musiikkia hoivamuusikko-opiskelija Jyrki Myllylän myötä. Jyrki on vieraillut myös Kotihoito Päiväkummun asiakkaiden luona.

Saksofonin notkeat sävelet soivat ryhmäkoti Kalevan päiväsalissa Paloheinän yksikössä. Asukas tanssahtelee hoitajan kanssa sävelten tahdissa ja muut naputtelevat rytmiä varpaillaan tai sormenpäillään sohvalla ja seuraavat hymyillen tanssia. Hoivamuusikko, tai niin kuin Paloheinän yksikössä sanotaan, hovimuusikko Jyrki Myllylä on tänään talossa saksofoneineen.

Jyrki aloitti Päiväkummussa syyskuussa ja työskentelee meillä päivittäin opintojensa ohessa. Yhteisömuusikon erikoistumisopinnot Turun ammattikorkeakoulussa vievät kuukaudesta kaksi päivää ja valmistuttuaan Jyrki on yhteisömuusikon erikoistumiskoulutuksesta  valmistunut, sairaala- ja hoivamusiikkityöhön erikoistunut muusikko. Pohjakoulutukseltaan hän on musiikin maisteri.

Lisää taidetta soveltavia tekijöitä sote-alalle

Jyrkillä on monipuolinen muusikko- ja pedagogihistoria ja hän innostui hoivamuusikon ammatista ollessaan työkokeilussa Kannelmäen palvelutalossa. ”Taiteen soveltaminen sote-alalla lisääntyy koko ajan ja tekijöitä tarvitaan myös tälle alalle”, hän toteaa. Kannelmäessä hän tottui työskentelemään mm. päivätoiminnan asiakkaiden kanssa ja lähti opiskelupäätöksen tehtyään etsimään sellaista harjoittelupaikkaa, jossa voisi työskennellä mahdollisimman monipuolisesti sopivan kokoisessa organisaatiossa opintojensa ohella. Päiväkummusta hän sanoo innostuneensa heti nettisivuja ensi kertaa selaillessaan. ”Teistä tuli hyvä fiilis”, hän toteaa.

Musiikkia myös Kotihoito Päiväkummun asiakkaille

Asiakaskunta Hoitokoti Päiväkumpu -konsernissa on hyvin monipuolinen, sillä hoitokodissa asuvien tai päivätoimintapiste Sointulassa käyvien ikäihmisten, alle 65-vuotiaiden ja kehitysvammaisten lisäksi asiakkaisiin kuuluu myös omissa kodeissaan asuvia pääosin ikääntyneitä helsinkiläisiä ja espoolaisia Kotihoito Päiväkummun asiakkaita. ”Yksikään päivä ei ole samanlainen”, Jyrki toteaa. Päivätoiminnan asiakkaiden ja hoitokotien asukkaiden kanssa Jyrki pitää mm. yhteislaulutuokioita, vetää keskustelua ja soittaa itse ja soitattaa erilaisia soittimia. Päiväkummun virikevuosikellon teemat näkyvät vahvasti Jyrkin tuokioiden sisällössä.

Piensitroista saksofoniin

Koska kaikki eivät pysty aina osallistumaan yhteisiin tilaisuuksiin ryhmäkodin päiväsalissa, Jyrki kiertää myös vuoteessa olevien luona, jolloin kaikki pääsevät osalliseksi hänen monipuolisista muusikon taidoistaan. Hoitokodilla ollaan kuultu mm. klarinetin, kitaran, saksofonin, pianon ja haitarin säveliä ja yhdessä ollaan soitettu menestyksekkäästi mm. piensitraa, soitinta, jota kuka tahansa oppii soittamaan kielten alle laitettavan nuottipaperin avulla. Piensitrasta innostuttiin ryhmäkodeissa niin paljon, että joulupukki toi kaikkiin yksiköihin omat piensitrat, joiden saloihin Jyrki johdattanut asukkaita talven mittaan. Iloisesti yllättyneitä kohtaamisia on ollut Kotihoito Päiväkummun asiakkaiden keskuudessa, kun Jyrki on tullut hoitajan kanssa käynnille kitaran kanssa. Harvoin sitä saa verenpaineen mittauksen taustalle livekitaramusiikkia!

Työ, jolla on merkitystä

Päiväkummussa tapahtuvan harjoittelun lisäksi opintoihin kuuluu sairaalaympäristössä tapahtuva harjoittelu, jota Jyrki on suorittanut jo lastensairaalassa, ja ennen valmistumista
edessä on vielä harjoittelujaksot saattohoitokodissa sekä sairaalassa aikuispuolella. Keväällä hän tekee kehittämisprojektin hoitokodin työntekijöiden kouluttamisen tiimoilta. Tulevaisuuden haaveena Jyrkillä on toimiminen mahdollisimman monipuolisissa työtehtävissä, joissa voisi hyödyntää kaikkea elämän varrella ja koulussa opittua. Suomessa on Jyrkin mukaan noin neljäkymmentä koulutettua sairaala- ja hoivamuusikkoa ja myös muita musiikin ammattilaisia toimii lisäksi sairaala- ja hoivamuusikkoina.

Työ Päiväkummussa on Jyrkin mukaan antoisaa ja mielenkiintoista, ja aamulla on aina kiva lähteä töihin. Hän kertoo, että vastaanotto on ollut jokaisessa yksikössä todella hyvää ja sykähdyttävää sekä asukkaiden että henkilökunnan toimesta, ja merkityksellisyyden kokeminen on arjessa vahvasti läsnä. Jo puhekykynsä menettäneiden asukkaiden reaktiot, kuten rytmiä naputtava sormi asukkaalla, johon ei tunnu saavan enää kontaktia, ovat Jyrkin mukaan työn kohokohtia. ”Hummani hei -laulu sai erään asukkaan rauhoittumaan ja heti, kun lopetin, hän oli taas rauhaton”, Jyrki kertoo. ”On upeaa, kun näkee, että työllä on oikeasti merkitystä ja tarvetta”, hän päättää.

 

Teksti: Paula Malmberg

Paula on Hoitokoti Päiväkummun toimistopäällikkö. Elämäniloa Paulalle tuovat perheen kanssa vietetty aika, luonnossa liikkuminen, liikunta, äänikirjat ja valokuvaaminen. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *