Villa Vuoranta on arkkitehtonisesti upea kohde. Se on myös museoviraston suojelema.
Historian saatossa joukko upeita arkkitehteja on osallistunut kohteen suunnitteluun. Villa Vuorannan avauduttua heräsi ajatus, että olisi hienoa koota tämä porukka yhteisille arkkitehtikahveille. Kuvassa vasemmalta oikealle arkkitehdit Mika Salo, Marianna Heikinheimo, Helmer Stenros ja Emma Johansson.
Villa Vuorannassa järjestettiin arkkitehtikahvit uniikeista kohteista kiinnostuneille alan toimijoille, median edustajille ja asukkaillemme. Ainutlaatuinen tilaisuus kokosi ensimmäistä kertaa yhteen kaikki kohteen parissa vuosien saatossa työskennelleet arkkitehdit.
Tilaisuuden avasi Päiväkummun toimitusjohtaja ja yrittäjä Anne Kangas, joka kertoi perheensä unelmasta rakentaa korkeatasoinen hoivakoti merenrannalle. Anne oli käynyt katsomassa Villa Vuorantaa jo 12 vuotta aiemmin ja ihastunut silloin kohteeseen. Anne iloitsi, että monien vaiheiden jälkeen upea rakennus on vihdoin saatu upeaan käyttöön.
Vuonna 1971 valmistuneen Vuorannan suunnittelija emeritusprofessori Helmer Stenros muisteli kahvitilaisuudessa suunnittelutyön käynnistymisen ja etenemisen alkuvaiheita tarkasti ja elävästi. Suunnittelun lähtökohtana oli ympäröivä luonto ja sen vaaliminen. Helmer kertoi, että hän on kasvanut metsän keskellä ja veden äärellä ensimmäiset 10 vuotaan ja että tämä on vaikuttanut häneen henkisesti ja luovasti 94 vuoden ajan.
Suunnittelussa Helmer sijoitti Vuorannan rakennukset avokallio-osuuksille ja tilat avattiin voimakkaasti merinäköalaan. Puita suojeltiin vahvasti koko rakennustöiden ajan. Julkisivussa käytettiin tiiltä ja sisustuksessa puuta. Sisätilojen luonteen Helmer loi yhdessä vaimonsa Pirkko Stenrosin kanssa ja sisustusta täydensi Pirkon suunnittelemat huonekalut.
Helmer kiitti toimijoita, jotka ovat suojelleet rakennuksia ja hakeneet niille parhaan mahdollisen jatkokäytön. Erikseen Helmer kiitti nykyisiä arkkitehteja, jotka ovat säilyttäneet kaikki Helmerin esille tuomat tärkeät ympäristö- ja tila-asiat; ulkoisen ilmeen, sisätilojen maisemanäkyvyyden ja rakennuksia ympäröivän luonnontilan. Helmer oli vakuuttunut, että uudet asukkaat tulevat viihtymään tässä upeassa uusvanhassa ympäristössä.
Historiateemaa laajensi ja jatkoi Ark-Byroon Marianna Heikinheimo, joka on perehtynyt Vuorannan kiinnostavaan historiaan tekemänsä laajan selvitystyön myötä.
Suojellun arvokiinteistön muutoksesta moderniksi hoitokodiksi kertoi AVARC Arkkitehtien Marko Salo. Työ oli haastava, innostava ja ainutlaatuinen totesi hän puheenvuorossaan. Tähän yhtyi myös Studio Puiston Emma Johansson. Studio Puisto vastasi Villa Vuorannan sisustussuunnittelusta, jonka lähtökohtana oli merellisen luonnon vuorovaikutus.
Tilaisuus oli lämminhenkinen ja onnistunut, ja innosti myös asukkaamme osallistumaan keskusteluun. Vuorannan arkkitehdit ja Hoitokoti Päiväkumpu saivat työstään parhaan mahdollisen kiitoksen, kun asukkaat kertoivat viihtyvänsä uudessa kodissaan erinomaisesti.