Hoivamuusikon höpinät: Joulun ja joulumusiikin (t)aikaa

Nyt on taas se aika vuodesta, kun kauneimmat (ja kauheimmat) joulusävelmät soivat lähes joka paikassa. Mitä nämä sävelet saavat meissä aikaan? Amerikkalaistutkimuksen mukaan (linkki:Health24) joululauluja soittamalla voidaan vaikuttaa asiakkaitten ostoskäyttäytymiseen. Samaanhan toki pyrkii ostospaikoissa soiva taustamusiikki muutenkin (tästä lisää seuraavassa blogissa). Tutkimuksen mukaan uskonnollinen joulumusiikki saisi meidät ostamaan lahjoja toisille, kun taas ei-uskonnollinen saisi meidät panostamaan itseemme. Toisaalta joulumusiikki voi aiheuttaa myös ”Äkkiä pois täältä!” -reaktion. Nyt onkin hieno mahdollisuus testata näitä väitteitä omalla kohdalla. Samalla voisi muutenkin miettiä joululaulujen merkitystä itselle. Mistä tykkään, mitä inhoan ja miksi? Mitä joulumusiikki minussa aiheuttaa? Koenko yhteisöllisyyttä, yksinäisyyttä, ahdistusta?

Yhteisöllisyyden kokemuksena joululaulutilaisuudet ovat ylivertaisia. Kun laulamme yhdessä, hengitämme ja laulamme sanoja samaan tahtiin; olemme kaikki samassa rytmissä. Joululaulut myös yhdistävät sukupolvia ja jopa kansakuntia. Esimerkiksi ”Jouluyö, Juhlayö”, joka on sävelletty jo vuonna 1818 Itävallassa (linkki: Yle) on käännetty 300 kielelle ja murteelle. Lisäksi maailmanperintöjärjestö Unesco on listannut sen aineettoman kulttuuriperinnön listaukseensa. Eli kun siis laulamme tai kuuntelemme tätä laulua, yhdymme yli 200-vuotiseen perinteeseen. Aika huikeaa! Tämä ja monet amerikkalaiset joululaulut vievät (ainakin minut) amerikkalaisten jouluelokuvien tunnelmiin. Ja tietyt suomalaiset laulut vievät lapsuuden jouluihin, niin hyvässä kuin pahassakin.

Sydämeeni joulun teen

Miten ”teen” sydämeeni joulun? Voinko edes kaikin osin itse vaikuttaa siihen? Miten voisin toimia niin, että lähimmäisilläkin olisi mahdollisuus kokea joulu sydämessään? Itse ajattelen että, joulun sanoman äärellä hiljentymisen lisäksi, joulu on erityisesti läheisistä välittämisen aikaa. Mikä tähän sitten on paras tapa? Mielestäni oman ajan antaminen. Itselleni paras lahja jouluna onkin läheisten kanssa vietetty aika. Sama pätee lahjojen antamiseen; aineettomat lahjat ovat meidän perheessä suosituin lahja. Esimerkkinä mainittakoon liput erilaisiin tapahtumiin, teatteriin, konsertteihin, brunsseille, retkiä ja matkustelua unohtamatta. Ja tietysti yhdessä.

Joulun aika hoivakodeissa on siinäkin mielessä poikkeuksellista aikaa, että viriketoimijat (musiikki, kuvataide, liikunta) ovat lomalla pääasiassa koko jouluviikon. Läheisten vierailut juuri silloin ovat todella tärkeitä. Hoivakodit on koristeltu kauniisti, jouluruokaa syödään ja joulumusiikki soi. Vaikka tämä kaikki luo ihanaa tunnelmaa asukkaille, saattaa se myös lisätä läheisten kaipausta ja ikävää. Samoin voi olla myös kotipuolessa. Miten huomioida hoivakodissa asuvan omaisen toiveita ja tunteita jouluun liittyen? Ainakin olemalla herkällä korvalla vieraillessa ryhmäkodissa. Kuunteleminen ja ajan antaminen.

Joulukuussa lauleskellaan yhdessä joululauluja. Se on kivaa vaihtelua koko muuhun vuoteen. Oma tuntumani on että suosituimmat laulut Päiväkummussa ovat Jouluyö, Juhlayö, Varpunen jouluaamuna, Maa on niin kaunis sekä En etsi valtaa loistoa. Viimeksi mainittuun teimme viime jouluna Paloheinän yksikön asukkaiden kanssa omat sanat asioista, jotka ovat asukkaille tärkeitä joulunvietossa.

Seuraavien sanojen ja sävelien myötä toivotan kaikille rauhallista ja riemullista joulua, läheisten läsnäoloa sekä joulun taikaa!

 

Joulu Paloheinässä
(sävel: En etsi valtaa loistoa)

En etsi valtaa loistoa
En kaipaa kultaakaan
Vaan joulun yhdes oloa
Ja rauhaa päälle maan
Varpunen jouluaamuna
Me yhdessä laulamme haikeena
Se joulumielen meille tuo
Ja tunnelmaa jouluun luo

Myös joulurauhan julistus
On aaton aloitus
Me yhdessä sitä seurataan
Ja tuttuja bongataan
On hetki joulusaunankin
Ja aika joulumusiikin
En etsi valtaa loistoa
Vaan yhdessä oloa

Nyt jouluruoat maittavat
Väki Karpalon laittavat
On herkkua pöytä pullollaan
Kun syömään saavutaan.
Joulukinkkua, joulukalaakin
Joulukahvilla kakku maittavin
Myös joulupuuroa nautitaan
Sopan luumuisen kanssa vaan

 

Teksti: Jyrki Myllylä

Jyrki on Hoitokoti Päiväkummun hoivamuusikko. Jyrkille tuo elämäniloa perhe, ystävät, työ, luonto, liikunta ja hiljaisuuden viljely.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *