Koululaisena Hoitokoti Päiväkummussa – Sofian ja Annin kokemuksia

Hoitoalalla tarvitaan paljon työvoimaa ja uusia työntekijöitä suurten ikäluokkien ikääntyessä. Hoitokoti Päiväkumpu tekeekin tiivistä yhteistyötä alan oppilaitosten kanssa ja tarjoaa hoitoalan opiskelijoille työharjoittelupaikkoja vuoden ympäri. Hoitoalan opiskelijoiden lisäksi ryhmäkodeissa näkee opiskelijoita, jotka saattavat olla elämänsä ensimmäisessä oikeassa kesätyöpaikassa tai ovat tutustumassa ensi kertaa työelämään yläasteen TET-jakson eli työelämään tutustumisjakson myötä.

Vastuullinen kesäduuni ja taksvärkki

Olemme olleet jo pitkään mukana Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa ja meillä on myös kesäisin kaksi koululaista jokaisessa ryhmäkodissa töissä niin sanotun Tutustu työelämään ja tienaa -projektin myötä. Haluamme kantaa osamme yhteiskuntavastuusta ja tarjota nuorille koululaisille mahdollisuuden tutustua hoitoalaan ja tästä ehkä seurauksena kimmokkeen mahdollisia alan opintoja varten.

Yksi keino koululaisille päästä tutustumaan työelämään ja erilaisiin työpaikkoihin on myös päivätyö- eli taksvärkkikeräykseen osallistuminen. Taksvärkissä koululainen tekee päivän työtä kotona tai kodin ulkopuolella ja työnantaja lahjoittaa pienen summan koulun valitsemaan päivätyökeräyskohteeseen palkkiona koululaisen tekemästä työstä.

Sofian taksvärkkipäivä Länsi-Pasilassa

Kaksi Helsingin yhteislyseon oppilasta, Anni ja Sofia, olivat marraskuussa taksvärkissä Hoitokoti Päiväkummussa. Anni oli töissä Vuosaaren yksikössä ryhmäkoti Ahtialassa ja Sofia työskenteli Länsi-Pasilan yksikössä Ilmattaressa ja Väinölässä. Sofia on 7. luokalla ja oli elämänsä ensimmäisessä kodin ulkopuolisessa työssä. ”Oli ihan kivaa”, Sofia kertoo. ”Järjestelin asukkaiden vaatekaappeja eli viikkailin vaatteita ja laitoin samanlaiset vaatteet yhteen ja samaan pinoon. Työ oli helppoa, sillä minulla on kotonakin vaatteet hyvässä järjestyksessä. Oli kiva päivä!” Sofia toteaa.

”Tässä työssä tulee olo, että on tehnyt jotain merkittävää”

Lukion 1. luokalla olevalle Annille Vuosaaren yksikkö oli jo tuttu paikka, sillä hän oli ollut siellä edellisvuonna taksvärkissä ja tänä kesänä hän pääsi Vuosaareen kahdeksi viikoksi Tutustu työelämään ja tienaa -projektin myötä.  “Oli silmiä avaavaa ja mielenkiintoista päästä kurkistamaan hoitokodin arkeen. Siinä todella tuli selväksi, kuinka tärkeää työtä hoitoalan työntekijät tekevät. Rajatussa ajassa täytyy tehdä paljon tärkeitä asioita ja samalla olla kontaktissa asukkaiden kanssa niin, että puhuu luontevasti muustakin kuin hoitoon liittyvistä asioista”, Anni kuvailee.

”Ollessani kesätöissä Vuosaaressa autoin työntekijöitä mm. tiskaamalla, viemällä roskia, auttamalla lounaan esille laitossa ja ruuanjaossa, järjestämällä viriketoimintaa asukkaille (pidin mm. musavisan) sekä ihan vain juttelemalla heille. Samantyyppisiä tehtäviä tein myös taksvärkkinä. Vaikka rutiinit olivat joka päivä ymmärrettävästi samat, ei aika käynyt kuitenkaan pitkäksi, sillä jokaisessa päivässä oli jotain erilaista tilanteiden vaihtuvuuden ja jutteluhetkien ansiosta. Minulle työkokemus hoitokodissa oli hyvin mieleenpainuva. Työntekijöiden kanssa oli helppo jutella, tunnelma oli rento ja asukkaiden kanssa oli hauska tarinoida heidän muistisairauksistaan huolimatta, sillä jokaisella oli oma persoonansa vaikkeivat he kaikkea muistaneetkaan enää. Suosittelen hoitokodissa työskentelyä kaikille, jotka pitävät ihmisten kanssa työskentelystä ja tekemisen tunteesta. Tässä työssä tulee olo, että on tehnyt jotain merkittävää”, Anni päättää.

Kiitos Anni ja Sofia, kun olitte apunamme!

Jos haluat hakea Hoitokoti Päiväkumpuun töihin, keikkatöihin, kesätöihin, taksvärkkiin, työharjoitteluun tms., löydät työhönhaku- ja työharjoittelulomakkeet täältä.

Teksti: Paula Malmberg

Paula on Hoitokoti Päiväkummun toimistopäällikkö. Paulalle elämäniloa tuovat mm. sienestys, lenkkeily, kuntonyrkkeily ja perheen kanssa luonnossa liikkuminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *