Villa Vuoranta rakentuu – tunnelma on kutkuttava

Tunnelma on hyvin odottava ja kutkuttava, kun pitkäaikainen unelmamme Vuorannassa alkaa rakentua pala palalta. Vielä pitää kuitenkin vähän malttaa odottaa avajaisia.

On ollut todella mielenkiintoista ja intensiivistä seurata läheltä, miten suojeltu ja arkkitehtonisesti arvokas kiinteistö saneerataan ammattilaisten toimesta historiaa kunnioittaen uuteen loistoonsa. Mitä kaikkea rakentamisessa tuleekaan huomioida!

Kaikki tapahtuu kiinteässä yhteistyössä Päiväkummun ammattilaisten ja kohteen kehittämiseen, rakennuttamiseen, arkkitehtuuriin ja sisustamiseen erikoistuneiden ammattilaisten sekä museoviraston ja rakennuslupaviranomaisten kanssa. Koska kohde saneerataan ympärivuorokautiseen palveluasumiseen, asettaa se suunnittelulle ja toteutukselle myös omat tiukat standardinsa.

Luonnonkaunis ja tyylikäs Vuoranta Helsingin Vuosaaressa valmistui alun perin Alkon koulutuskeskukseksi vuonna 1970. Kohteen on alun perin suunnitellut arkkitehti Helmer Stenros yhdessä vaimonsa, sisutusarkkitehti Pirkko Stenrosin kanssa.

Päärakennus sijaitsee meren rannalla kallioisessa, portaittain nousevassa maastossa. Arkkitehti Stenrosin ideana oli luoda Vuorantaan tiloja, joissa ympäröivä luonto ja sisätilat kohtaavat. Suorakulmaisten rakennusten läpi avautuukin huikeita näkymiä merelle ja ulkoa sisälle. Remontoitavan vanhan päärakennuksen julkisivun aukotus ja merelle avautuva sisääntulohallin aulatila ovat suojelun piirissä.

Arkkitehti Stenros halusi myös säilyttää rannan metsäisyyden, eikä yhtään ylimääräistä puuta saanut turhaan kaataa. Sen huomaa nyt käppyrämäntyjen ja korkealle kohoavien kookkaiden petäjien määrästä.

Hyvien muistojen paikka

Vuorannan historiaan liittyy myös paljon tarinoita. Alkon koulutuskeskuksen toiminnan aikana henkilökunnan koulutukset ja arvovieraiden käynnit loivat Vuorantaan aivan omanlaisensa tunnelman 30 vuoden ajalle. Koulutuskeskuksen toiminta loppui vuonna 1999, minkä jälkeen Vuoranta toimi hotellina ja viimeisimmin vastaanottokeskuksena. Viime vuosina rakennukset ovat päässeet pahasti rapistumaan.

Onneksemme Vuoranta saa nyt arvoisensa uuden elämän ja valmistuessaan se tarjoaa korkealuokkaisen ja viihtyisän kodin Villa Vuorannan asukkaille. Haluamme yhdessä luoda paikalle ja sen asukkaille uusia mukavia muistoja.

Vuorannan välittömässä läheisyydessä sijaitsevat Ramsinrannan ja Kallahden luonnonkauniit ranta-alueet uimarantoineen sekä ulkoilumaastoineen. Alueella sijaitsee myös muita vanhoja arvokiinteistöjä ja alueelle rakennetaan tällä hetkellä myös paljon uutta.

Toivommekin, että Vuorannan kunnostaminen rikastuttaa koko lähialuetta ja sen asukkaiden elämää. Haluamme olla kiinteästi mukana koko alueen yhteisöllisyyden rakentamisessa ja kehittämistyössä.

Erilaisia tiloja erilaisiin tarpeisiin

Valmistuessaan Villa Vuorantaan tulee asukashuoneita yhteistiloineen ympärivuorokautiseen palveluasumiseen ja asuntoja itsenäisempään palveluasumiseen.

Ympärivuorokautisen palveluasumisen asukashuoneet (31 kpl) ja oleskelutilat sijaitsevat rakennuksen yläkerrassa omassa rauhassaan. Siellä asukkaiden käytössä on viihtyisä oma lounge-tila, kaksi pienempää olohuonetta, oleskelutila yksityisempään käyttöön perheille, ruokasali, kuntoilutila, hoitohuone ja omat saunatilat.

Päärakennuksen alakertaan tulee 12 palveluasuntoa minikeittiöineen, yhteinen oleskelu- ja keittiötila, kahvilatila, spa-osasto porealtaineen ja takkahuoneineen sekä tiloja henkilökunnalle. Alakerran palveluasunnoista on välitön pääsy ulos piha-alueelle ja meren rantaan.

Alakerran palveluasuntojen kaksiot sopivat mainiosti esimerkiksi pariskunnille, joista toinen tarvitsee tukea ja apua, mutta niin että pariskunta haluaa asua yhdessä. Yhteinen asuminen palveluasunnossa helpottaa omaishoitajan työtaakkaa merkittävästi ja tuo lisäturvaa.

Aistikkuutta ja mielenrauhaa

Suojellun arkkitehtonisen kohteen saneeraaminen alkuperäistä arkkitehtuuria kunnioittaen ja muuntaminen korkeatasoiseksi hoitokodiksi on ollut arkkitehti- ja suunnittelukumppaneillemme haastava, mutta äärimmäisen mieluinen työ.

Sisustussuunnittelusta vastanneen Studio Puiston sisustusarkkitehdin Tuula Vitien mukaan Vuorannan tiloista haluttiin luoda aistilliset ja kodikkaat, vaikka samalla tilojen ja pintojen tulee täyttää tietyt hoivatyölle ja esteettömyydelle asetetut standardit ja kestää aikaa sekä kulutusta hotellien tapaan.

Vuorannan sisustuksessa on erityisesti kiinnitetty huomiota värimaailmaan, akustiikkaan, luonnonmateriaalien suosimiseen sekä miellyttävään valaistukseen. Esimerkiksi riittävää valaistusta tarvitaan, mutta illan tullen valoa voidaan vähentää rauhoittumista varten.

Kalusteratkaisuja on haluttu etsiä muualta kuin perinteisestä hoivamaailmasta. Vaikka apuvälineitä käytetäänkin, ne eivät ole pääosassa.

Aistiesteettömyys liittyy Tuula Vitien mukaan siihen, että oikeanlaisella akustiikalla, valaistuksella ja pintamateriaalien valinnalla pyritään poistamaan ulkoa päin tulevia ärsykkeitä ja kuormitusta. Näin vapautetaan asukkaiden voimavaroja mieltä virkistäviin asioihin.

Esimerkiksi puupinta tuoksuu ja tuntuu erilaiselta kuin muovi, ja jo tämä pelkästään luo tilaan omanlaisensa aistikokemuksen.

Helmer Stenros halusi jo aikanaan luoda Vuorantaan tiloja, joissa ympäröivä luonto ja rakennukset sulautuvat saumattomasti toisiinsa – aula- ja oleskelutilojen suurista avarista ikkunoista meren suuntaan avautuva näkymä todellakin tuo luonnon lähelle, ja rauhoittaa mielen.


Anne Kangas

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *