Unelmien Vuoranta

Meri välkkyy isojen mäntyjen välissä. Kesäinen tuuli hellii lempeästi. Kävelen pitkälle laiturille ja istahdan ihailemaan maisemia ja kiikaroimaan päivän lintuhavaintoja. Meri tuoksuu ja aurinko lämmittää. Katsahdan rakennustyömaan suuntaan. Tuntuu hyvälle. Vuorannan saneeraaminen hoitokodiksi on ollut perheemme pitkäaikainen unelma, ja nyt se on vihdoinkin totta!

Keväällä 2023 Päiväkumpu avaa uuden korkeatasoisen hoitokodin Vuorantaan Helsingin Vuosaaressa. Suojeltu rakennuskohde tunnetaan viime vuosikymmeniltä legendaarisena Alkon entisenä koulutuskeskuksena, hotellina ja viimeisimmin vastaanottokeskuksena. Sittemmin ”aavehotelliksikin” mediassa tituleerattu rakennus on ollut tyhjillään ja päässyt pahasti rapistumaan.

Päiväkummun toiminnan laajentaminen Vuorantaan ei ole ollut suinkaan helppo tehtävä. Kaksitoista vuotta sitten veljeni Ville Väätäinen tutki hoitokodiksi sopivia kiinteistöjä, jotka sijaitsisivat meren rannalla. Meri on aina viehättänyt meitä molempia – kuten vanhempiammekin. Olisi upeaa päästä rakentamaan hoivakoti kauniisiin merellisiin maisemiin. Näytti siltä, että Vuorannan kiinteistö voisi hyvinkin toimia hoitokotina ja teimmekin ensimmäiset tiedustelut kohteesta jo 12 vuotta sitten. Kiinteistön omistajalla oli kuitenkin tuolloin toisia ajatuksia kohteeseen liittyen. 

Unelma merellisestä korkeatasoisesta hoitokodista Vuorannassa ei kuitenkaan jättänyt perhettämme rauhaan. Näiden 12 vuoden aikana tuli käytyä Vuorannassa useampaan otteeseen ja pohdittua erilaisia ratkaisuja. Onneksi viime syksynä Vuoranta saatiin takaisin suomalaisomistukseen ja pitkään käyttämättömänä olleen kohteen mittava saneeraustyö saattoi alkaa. Kohteen kehittämisestä on vastannut Guud Invest ja sen omistaa Evli Pankin hoivakiinteistörahasto Evli Healthcare I. Uniikkia kohdetta lähdettiin alusta saakka aktiivisesti suunnittelemaan ikäihmisten palvelutaloksi paikan historiaa kunnioittaen.

Vuorannassa satsataan laatuun

Päiväkummun toiminta on sen perustamisesta lähtien pohjautunut elämäilon toimintafilosofiaan. Päiväkummussa haluamme arkisten tarpeiden tyydyttämisen lisäksi rakentaa asukkaille täysipainoista ja merkityksellistä elämää – elämää, jossa on iloa! Hyvä elämä ja elämänilo rakentuvat asukkaille usein hyvin yksilöllisistäkin tarpeista, toiveista ja odotuksista. Jokaisen yksilölliset tarpeet ja toiveet otetaan huomioon jo muuttoa hoitokotiin suunniteltaessa, ja hoitokodissa asuessa. 

Eri ammattilaisista koostuva moniammatillinen tiimimme turvaa asukkaiden elämää vuorokauden ympäri – ja huolehtii siitä, että yksilölliset hoito- ja palvelusuunnitelmat toteutuvat. Vuorannan moniammatilliseen tiimiin kuuluvat mm. lääkäri, sairaanhoitajia, lähihoitajia, fysioterapeutti sosionomi, kokkeja, siistijöitä, hoivamuusikko ja monia muita sisältörikkaan elämän rakentajia. Pohjaamme tekemisemme uusimpaan tietoon ja tutkimukseen. Haluamme olla kehittämässä alamme toimintaa aktiivisesti. 

Vuorannassa satsaamme ensiluokkaiseen hoitoon viihtyisissä tiloissa upeilla näkymillä. Viihtyisien tilojen luojina meidän päiväkumpulaisten tukena ja apuna on ollut kohteen arkkitehti Marko Salo Avarc arkkitehdeilta ja sisustusarkkitehteina ovat toimineet Emma Johansson ja Tuula Vitie Studio Puistolta. 

Kohteeseen tulee 31 tehostetun palveluasumisen asukashuonetta ja 12 asuntoa palveluasumisen asiakkaille. Yli puolessa tehostetun palveluasumisen asukashuoneista ja kaikista palveluasunnoista on merinäköala.

Perhe on tärkeä voimavara

Toimintafilosofiaamme kuuluu ajatus siitä, että jos yksi perheenjäsen on hoitokodissamme, niin koko perheellä on myös koti siellä. Tämä on myös Vuorannan toiminnan yksi kantavista teemoista. Olemme aivan erityisellä tavalla halunneet Vuorannassa huomioida perheen osallisuuden asukkaan elämään.

Monille hyvä arki merkitsee hyviä suhteita toisiin ihmisiin, kuten puolisoon, perheeseen, ystäviin tai yhteisöön. Se on toista kunnioittavaa ja arvostavaa kohtaamista ja kohtaantumista. Hoivakodeissa on usein liian vähän tiloja, joissa läheiset voivat viettää yhteistä aikaa. Vuorantaan onkin rakennettu omia erilaisia tiloja, joissa lapsenlapsetkin voivat viihtyä ja viettää aikaa isovanhempien kanssa. Nämä tilat ovat perheiden varattavissa yksityiskäyttöön. 

Perheiden ja yhdessäolon huomioimisen lisäksi Vuorannan toiminnan sielun muodostavat luonnon läheisyys ja upea merellinen sijainti. Tulevaisuudessa tulemme varmasti näkemään asukkaita perheineen ja avustajineen pihalla ulkoilemassa, ja kesän tullen uskaliaammat voivat pulahtaa mereen uimaan tai kahlata rantavedessä. Sokerina pohjalla Vuorannan ylpeytenä on laadukas oman keittiön ruoka, sekä monipuoliset tilat yhteisiin ruokailuhetkiin, sisällä tai ulkona.

Olen ollut osaltani rakentamassa Vuorantaa juuri sellaiseksi paikaksi, jossa itse, vanhempani ja kaikki muutkin rakkaat läheiseni viihtyisivät. 

 

Anne Kangas

Blogin kirjoittaja, Anne Kangas, on Päiväkumpu -yhtiöiden yrittäjä ja toimitusjohtaja. Annelle elämäniloa tuo perhe, luonnossa liikkuminen, palloilupelit ja onnellisten yhteisöjen rakentaminen. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *