Päiväkumpu vahvistaa muistityön erityisosaamistaan

Päiväkumpu räätälöi asiakkaan tarpeisiin ja toiveisiin perustuvan kokonaishoidon yhteistyössä Amia Muistikeskuksen kanssa. Hoitotiimin tuella persoonallinen ja laadukas elämä voi jatkua muistisairaudesta huolimatta.

Päiväkumpu aloitti vuonna 2020 yhteistyön Amia Muistikeskuksen kanssa, joka on muistityöhön erikoistunut asiantuntijaorganisaatio. Amia Muistikeskus hoitaa muistipotilaita Amia Muistiklinikalla ja kouluttaa muistityön ammattilaisia Amia Akatemiassa. Päiväkummun ja Amia Muistikeskuksen yhteisenä tavoitteena on tarjota muistisairaille asiakkaille kokonaisvaltaista ja pitkäjänteistä hoitoa.

Yhteistyön kautta Päiväkummun asiakkaan saatavilla ovat kotihoitotyön ohella muistikoordinaattorin, erikoislääkärin, fysioterapeutin ja psykoterapeutin palvelut. Muistityön eri alojen asiantuntijoiden avulla tuetaan muistisairasta ihmistä ja hänen läheisiään sairauden eri vaiheissa ja tilanteissa, jotta  persoonallinen ja laadukas elämä voi jatkua sairaudesta huolimatta.

”Hoitajamme kohtaavat muistisairaan ensisijaisesti ihmisenä. Usein ajatellaan, että kun muistisairaus on todettu, ei ihminen enää voi itse päättää omista asioistaan. Tämä ei pidä paikkaansa. Vaikka muistisairas ihminen vaikuttaa elävän menneisyydessä, hän on kuitenkin tässä hetkessä. Koska lähimuisti on kadonnut, asioiden sanoittaminen nykyhetken kautta ei onnistu, minkä vuoksi muistisairas ihminen viittaa puheessaan menneisiin asioihin. Muistisairas ihminen tuntee, tietää ja haluaa vaikuttaa omiin asioihinsa”, Päiväkummun kotipalveluiden palvelupäällikkö Tuula Halme sanoo.

Ihmiskeskeinen hoito tuottaa elämänlaatua

Amia Muistikeskuksen asiantuntijat ovat kouluttaneet Päiväkummun henkilöstöä muistisairaiden ihmisten hoidon vaatimassa erityisosaamisessa. Tässä osaamisessa tärkeäksi nousevat vaikuttava muistihoitotyö ja muistisairaan ihmisen kohtaaminen. Amia Muistikeskuksen toiminnan päämääränä on saattaa hoitotyön arkeen modernin muistityön käytäntöjä ja yhteistyö Päiväkummun kanssa tukee tätä tehtävää.

”Ihmiskeskeisyyden hoitomalli eli person-centered care tunnetaan ja tunnustetaan laajasti maailmalla. Tässä tutkitusti vaikuttavassa toimintamallissa päämääränä on muistisairaan ihmisen ja hänen läheisensä elämänlaatu, joka saavutetaan vastaamalla ihmisen tarpeisiin. Ihmiskeskeinen hoito yhdistetään lääketieteelliseen osaamiseen ja monipuoliseen kuntoutumisen tukemiseen. Hyvä kokonaishoito johtaa tuloksiin muistisairaan ihmisen ja hänen läheisensä sekä työntekijän ja yhteiskunnan näkökulmasta”, Amia Akatemian johtaja, gerontologian dosentti, erikoissairaanhoitaja Ulla Eloniemi-Sulkava sanoo.

Ulla Eloniemi-Sulkava on toinen Amia Muistikeskuksen perustajista. Hän toimii myös Päiväkummun hallituksessa. Toinen Amia Muistikeskuksen perustajista on professori, neurologian ja geriatrian erikoislääkäri Raimo Sulkava, joka yhteistyön myötä toimii Päiväkummun kotipalveluiden asiakkaan lääkärinä, jos asiakas niin haluaa.

”Muistisairauksia on erilaisia ja eriasteisia, ja on tärkeää, että hoitajamme tietävät, miten erilaisia muistisairauksia sairastavien ihmisten kanssa tulee toimia. Usein muistisairauden edetessä ihmisen käyttäytyminen muuttuu, eikä hän esimerkiksi pysty hillitsemään tunnetilojen ilmaisuja. Suuttumus voi ilmetä normittomana aggressiivisena reaktiona. Hoitajan on tärkeää ymmärtää, mistä reaktio voi johtua sekä saada koulutusta erilaisten asiakkaiden kohtaamiseen ja kuulemiseen”, Tuula Halme sanoo.

 

Hyvä kokonaishoito luodaan yhdessä

”Kotipalveluiden käyttö käynnistyy ikäihmisen kanssa usein kotisiivouksen tarpeesta. Pian huomataan, että tarvetta on myös muille kotihoidon palveluille. Koulutetut lähi- ja sairaanhoitajamme tarjoavat asiakkaalle monipuolista hoivaa ja kotisairaanhoitoa tutussa omassa kodissa sekä apua kodin ulkopuoliseen asiointiin”, Tuula Halme kertoo.

Muistisairaan ihmisen hoidossa tärkeässä roolissa ovat myös perhe, puoliso ja muut läheiset, sillä myös he tarvitsevat tukea. Omaisia neuvotaan lisäksi esimerkiksi tukiin, edunvalvontaan ja hoitotahtoon liittyvissä käytännön asioissa. Räätälöity moniammatillinen hoitotiimi asiakkaan tarpeisiin luodaan yhdessä asiakkaan, omaisten ja ammattilaisten kesken.

”Istuudumme saman pöydän ääreen asiakkaan kotona ja kartoitamme tilanteen sekä pohdimme yhdessä, millainen kokonaishoito tukee asiakasta parhaiten. Esimerkiksi eräällä asiakkaallamme on meiltä säännöllinen kotihoito. Kuukausittain hän käy lyhyellä viikon hoitojaksolla hoitokodissa. Lisäksi kotiin tulee fysioterapeutti tukemaan hänen kuntoutumistaan, mikä onkin edennyt hienosti. Muistikoordinaattori auttaa vielä edunvalvonta-asioissa sekä tukee asiakkaan lapsia”, Tuula Halme kuvaa.

Kotipalveluiden hoitajilla on viikoittain yhteinen tiimipalaveri. Ne ovat hetkiä, jolloin jaetaan kokemuksia ja pohditaan yhdessä tiimin kesken haastavia tilanteita sekä kasvatetaan yhteistä asiantuntijuutta. Ammattitaitoiset ja asialleen omistautuneet hoitajat saavat työstään paljon positiivista palautetta.

”Saamme säännöllisesti hyvää palautetta erityisesti siitä, että meillä on ihanat hoitajat, joilla on käynneillä aikaa jokaiselle asiakkaalle hänen tarpeensa mukaan. Hoitajamme tulevat asiakkaille tutuiksi, sillä meillä on pieni vaihtuvuus. Valttimme on se, ettemme ole iso laitos, vaan pienehkö kotimainen perheyritys. Se tarkoittaa, että tunnemme jokaisen asiakkaan, hänen omaisensa ja myös vastuuhoitajiemme yksilölliset ominaisuudet. Tämä välittyy asiakkaillemme ja monet heistä ovatkin tulleet meille tuttavien suositusten perusteella”, Tuula Halme iloitsee.

Uusi seniorikeskus muistisairaille ihmisille

Syksyllä 2021 Malminkartanoon avautuu uusi Päiväkummun seniorikeskus, joka on erikoistunut muistisairaiden ihmisten hoitoon. Talo on suunniteltu ja rakennettu siten, että siellä muistisairaiden ihmisten on mahdollisimman helppo asua ja elää. Taloon tulee sekä ryhmäkoteja ympärivuorokautisella hoivalla että uutuutena vuokra-asuntoja, joihin asukkaat voivat ostaa tarvitsemansa määrän palveluita. Nämä vuokra-asunnot ovat hyvä välimuoto silloin, jos ei pärjää yksin kotona, muttei myöskään tarvitse vielä 24/7-hoivaa.

”Asiakkaat kokevat tämän asumismuodon turvallisemmaksi kuin tavallisessa vuokratalossa asumisen, sillä tarvittaessa avun saa aina paikalle. Malminkartanoon tulee myös meidän ensimmäinen oma ravintolamme. Lisäksi muodostamme ryhmiä erilaisille harrastuksille. Taloon tulee kuntosali ja saunatilat, sekä päivätoimintapiste Eloisa, joka tarjoaa kuntouttavaa päivätoimintaa. Yhteistyö Amia Muistikeskuksen kanssa jatkuu myös Malminkartanossa”, Tuula Halme kertoo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *