Virikkeellinen ja mielekäs arki hoitokodissa

Viriketoiminta ikäihmisten hoitokodissa on asia, joka puhuttaa usein. Paloheinän yksikön hoitaja, viriketiimiin kuuluva Jutta Virrankari kuvaa tässä blogissa millaista viriketoimintaa meillä järjestetään eli millaista on virikkeellinen ja mielekäs arki hoitokodissa.

Viriketoiminta on hoitajien, vapaaehtoisten ja ulkopuolisten järjestämää asukkaille suunnattua ja heidän kiinnostuksen kohteidensa myötä valittua toimintaa. Esimerkkejä tästä meillä ovat mm. uutis-, kuvataide- ja askarteluryhmä, ulkoilu, pianonsoittajien ja muiden hoitokodissa vierailevien tarjoamat musiikkihetket ja yhdessäolon hetket, pelit, visat, viikoittaiset Fysiogeriatrian fysioterapeuttien järjestämät liikuntaryhmät, hoitajien järjestämät jumppahetket, seurakunnan tarjoamat hartaudet, retket, harmonikkataiteilijan säännölliset vierailut sekä muiden ulkopuolisten esiintyjien vierailut (meillä on käynyt mm. alpakoita) sekä Sävelsirkku-ohjelma, josta löytyy valmiita tuokiopohjia ryhmätoimintaan. Mukava on myös vain jutella yhdessä tai katsoa vaikka elokuvaa. Eri virikemuodoista jokainen löytää toivottavasti mielekkään hetken, johon osallistua.

Toimintaa ohjaa virikevuosikello

Viriketoimintaa suunnitellaan juhlapyhien perinteiden sekä oman virikevuosikellomme mukaan. Vuosi rytmittyy vuosikellon avulla eri teemoihin, mm. elokuviin, puutarhaan, metsään, veteen, sadonkorjuuseen ja ystävyyteen. Kuuntelemme suunnittelussa asukkaiden mielipiteitä ja mietimme millaisiin viriketuokioihin asukkaat pystyvät osallistumaan.

Harmonikkamusiikkia omassa huoneessa

Huolehdimme, että jokainen saa voinnista riippumatta virikettä säännöllisesti. Liikuntakyvyttömille ja pääosin vuoteessa oleville järjestetään toimintaa omassa huoneessa, josta yhtenä esimerkkinä on aamulla ennen vaatteiden vaihtoa liikeratojen aukaiseminen, jotta pukeutuminen olisi helpompaa. Omassa huoneessa voi järjestää myös mm. lukuhetkiä tai kynsien lakkausta, ja harmonikkaa meillä kahden viikon välein soittava Kimmo Kokora musisoi tarvittaessa myös asukkaan omassa huoneessa. Henkilökohtainen viriketoiminta, esim. suihkun jälkeinen hiusten föönaus on tärkeää – tällöin saa kahdenkeskistä aikaa hoitajalta. Kosketus ja juttelu ovat tärkeitä etenkin, jos ei pysty kommunikoimaan. Hoidamme myös arjessa asukkaiden kauppaostoksia, sillä käymme ulkoilureissujen yhteydessä kaupassa.

Ulkoilua ja yhteisiä iltapalahetkiä

Ulkoilua pyrimme järjestämään suunnitellusti: toinen iltavuoroon tuleva hoitaja tulee työvuoronsa alussa suoraan ryhmäkotiin ulkoiluttamaan asukkaita ulkoiluvaatteet päällä aina, kun se on mahdollista. Ulkoilun lomassa ihastelemme Suomen luontoa ja meneillään olevaa vuodenaikaa. Tuomme arkeen ulkoa vuodenaikoihin liittyviä materiaaleja, jotta vuodenajat näkyisivät myös sisällä. Kaikki asukkaat eivät tosin halua lähteä ulkoilemaan, vaikka pyytäisimmekin usein.

Olemme leiponeet yksiköissä syksyn aikana asukkaille erilaisia mieliruokia. Esimerkiksi Paloheinässä on leivottu pannukakkua, uunimunakasta ja suolaisia piirakoita. Niistä jos jostakin tulee herkullinen tuoksu, joka täyttää ryhmäkotiemme ruokasalit! Joulun aikaan leivottiin jouluherkkuja yhdessä, ja iltahoitajat ovat istuneet asukkaiden kanssa samassa iltapalapöydässä, mikä on ollut luonteva tapa keskustella päivän tapahtumista.

Ryhmäkodin arki on joka päivä virikkeellistä. Viriketoimintaa on pääsääntöisesti aamu- ja iltapäivän aikana, sillä aamuvuoron ja vuoronvaihdon aikana hoitajia on enemmän paikalla kuin illalla. Iltaisinkin järjestetään välillä yhteistä toimintaa, esimerkiksi konsertteja. Iltaisin toiminta painottuu enemmänkin yhdessä olemiseen ja tv:n katseluun.
Koska omaisten/ystävien vierailut asukkaiden luona painottuvat yleensä iltaan, jää monella omaisella päivällä järjestetty viriketoiminta näkemättä.

Iloa ja yhdessäoloa

Me hoitajat olemme arjessa läsnä antamalla aikaa, juttelemalla, vaihtamalla kuulumisia tai vain omana itsenämme hauskuuttamassa ihania asukkaitamme. Asukkaat ovat antaneet kiitosta viriketoiminnasta ja toisaalta myös siitä, ettei virikkeitä ole yllin kyllin joka päivä, sillä myös omaa aikaa ja rentoutumista tarvitaan.

Nauru ja huumori ovat elämän suola. Jokainen päivä ryhmäkodeissa on tulvillaan naurua ja hyväntuulisia kasvoja. Kaikki eivät pysty suullisesti kiittämään, joten kasvojen ilmeet kertovat paljon. Meidän hoitajien järjestämä viriketoiminta tulee sydämestämme ja halusta antaa asukkaille kokemuksia, iloa ja yhdessäoloa. Yhdessä koetut ilot, muistot ja ajanvietteet saavat hymyn kaikkien huulille. Asukkaiden kasvoilla oleva hymy, se jos mikä auttaa meitä hoitajia jaksamaan työssä ja tämä pätee varmasti myös vapaaehtoistyöntekijöihin sekä muihin viriketoiminnan järjestäjiin.

Virikehetkemme ovat kaikille avoimia tilaisuuksia. Tervetuloa seuraamaan arkeamme ja samalla tutustumaan toimintaamme! Kaikkien yksiköiden tapahtumat löytyvät nettisivuiltamme Tapahtumakalenterista (linkki sivujen ylälaidassa) ja osa niistä päätyy myös Facebook-sivuillemme.

Kirjoittaja: Jutta Virrankari

Jutta toimii hoitajana ryhmäkoti Kyllikissä Paloheinän yksikössä. Jutalle elämäniloa tuottavat ihanat ystävät, perhe ja arki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *