Vertaistukiryhmästä voimavaroja omaisille

Paloheinän yksikössämme alkoi kokoontua viime syksynä omaisten vertaistukiryhmä, jonka toiminta on otettu lämpimästi vastaan. Vertaistukiryhmää vetää ryhmäkoti Kyllikin ryhmäkotivastaava Maija Ignatius-Juusti. Maija kertoo, että ryhmän toiminta lähti liikkeelle erään omaisen toiveesta ja syksyllä tavattiin kaksi kertaa. Ryhmän on tarkoitus kokoontua jatkossa joka toinen kuukausi.

Aiheet kumpuavat osallistujien toiveista

”Ollaan keskusteltu omaisista itsestään lähtevistä teemoista ja tapaamiset ovat olleet todella antoisia”, Maija kertoo. Ensimmäisellä tapaamiskerralla ryhmässä keskusteltiin siitä, miltä tuntuu, kun omainen siirtyy kotoa pitkäaikaishoitoon ja millaisia tuntemuksia tämä muutos elämässä saattaa aiheuttaa eli käsiteltiin mm. surua ja riittämättömyyden tunteita. Toisella kerralla tapaamisen teemana oli kuolema ja pelko.

Maija kertoo, että on persoonaltaan sellainen, että tarttuu rohkeasti aiheeseen. Jos hän huomaa hoitotyössä, että asukasta esim. pelottaa, niin hän saattaa kysyä, että ”Kuolemako pelottaa?”. Maijan mukaan on tärkeä tuntea asukkaat ja tietää haluavatko he puhua kuolemasta tai muista vaikeista asioista. Vaikeitakin asioita on tärkeä ottaa esille ja keskustella, jos sopiva tilanne tulee eteen. ”Ryhmässä, jossa on samassa tilanteessa olevia, on vaikeistakin asioista helpompi jutella, ja se, että huomaa muiden painivan samojen asioiden kanssa, tuo lohtua”, Maija toteaa.

Hoitokodin asukkaiden omaisten vaikea löytää vertaistukea

Eräs vertaistukiryhmän jäsen kertoo, että ryhmään oli helppo tulla mukaan. Oli hauska sattuma, kun kävi ilmi, että lähes kaikki ryhmän jäsenet ovat Karjalasta kotoisin, niin yhteistä juteltavaa löytyi heti. Hän kertoo käyneensä aiemmin Munkkiniemessä Omaklubi-ryhmässä, jonka kautta tutustui muihin omaishoitajiin. ”Ainakin Helsingissä on suorastaan runsaudenpula vertaistukiryhmistä, jos läheisesi asuu kotona ”, hän kertoo. ”Mutta tilanne muuttuu, kun omainen muuttaa hoitokotiin, silloin voi olla vaikea löytää samassa tilanteessa olevia”, hän jatkaa.

”On tärkeää tuntea kuuluvansa ryhmään ja tavata muita samassa tilanteessa olevia. On upeaa, että tällainen ryhmä on perustettu. Keskustelu on helppoa tuttujen ihmisten kesken ja voi ryöpsähtää ties minne”, hän kertoo. ”Myös iloisista asioista on tärkeää jutella, ei vain haastavista”, hän jatkaa. Maijaa hän kehuu todella empaattiseksi ja helposti lähestyttäväksi persoonaksi, joka iloitsee yhdessä muiden kanssa ja osaa toisaalta saada esiin ikävienkin asioiden leikkisät puolet. ”Kiitos hyvästä ryhmästä! Toivottavasti sen toiminta jatkuu pitkään”, hän päättää.

Teksti: Paula Malmberg

Paula on Hoitokoti Päiväkummun toimistopäällikkö. Elämäniloa Paulalle tuovat perheen kanssa vietetty aika, luonnossa liikkuminen, liikunta, äänikirjat ja valokuvaaminen. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *