Hoivamuusikon höpinät: Projekti käynnistyi

Hoitokoti Päiväkummun hoivamuusikko Jyrki Myllylä

Uudessa blogisarjassa ”Hoivamuusikon höpinät” hoivamuusikkomme Jyrki Myllylä kertoo arjestaan Hoitokoti Päiväkummussa.

Vuosi sitten syyskuussa aloitin Hoitokoti Päiväkummussa hoivamuusikkona opiskelijastatuksella. Samaan aikaan opiskelin Turun ammattikorkeakoulussa sairaala- ja hoivamuusikoksi. Koulutus osoittautuikin erittäin mielenkiintoiseksi ja antoisaksi sairaala- ja saattohoitokotiharjoitteluineen. Samalla se täydensi hyvin aikaisemmin suorittamaani musiikin maisterin tutkintoa. Sain myös ottaa opittuja asioita heti käyttöön Päiväkummussa.

Viime syyskuussa aloitin Päiväkummussa hoivamuusikkona projektiluonteisesti. Tämä projekti kestää vuoden 2020 loppuun saakka. Tehtävänäni on tämän reilun vuoden aikana pitää säännöllisesti viikottaisia musiikkituokioita kaikissa ryhmäkodeissa (tarpeen ja toiveiden mukaan myös asukkaiden huoneissa), laatia hoivamuusikon työnkuva Päiväkummussa, kirjoittaa kuukausittain blogia hoivamuusikon työhön liittyvistä asioista ja kokemuksista, laittaa viikoittain tunnelmapaloja Facebookiin, kouluttaa kaikkien ryhmäkotien henkilökuntaa musiikin näkökulmasta, huomioida asukkaiden isommat syntymäpäivät sekä osallistua omaisteniltoihin sekä muihin juhlatilaisuuksiin mahdollisuuksien mukaan. Onhan siinä niitä!

Mikä on hoivamuusikko?

Hoivamuusikko on musiikin ammattilainen, joka on erikoistunut sairaala- ja hoivamusiikkityöhön. Hän ymmärtää hoivaympäristössä tapahtuvan musiikillisen toiminnan lainalaisuuksia sekä mahdollisuuksia. Hoivamuusikon tehtävänä on tuoda iloa, vaihtelua, yhteisöllisyyttä ja viihtymistä musiikillisessa vuorovaikutuksessa niin ryhmä- kuin yksilötilanteissakin. Työ vaatii ammattitaitoa, suuntautumista hyvinvointityöhön sekä taitoa kohdata erilaisia ihmisiä.

Musiikki voi koskettaa ihmistä hyvinkin syvältä, joten hoivamuusikolta vaaditaan taitoa työskennellä musiikin ihmisissä aikaansaamien reaktioiden äärellä. Vaikka musiikilla onkin terapeuttisia vaikutuksia, niin hoivamuusikko ei ole musiikkiterapeutti eikä hänen tehtävänään myöskään ole korvata hoitohenkilökuntaa. Hoivamuusikko on ennemminkin rinnalla kulkija, kulttuurin kokemisen mahdollistaja sekä silta ulkomaailman ja hoivakodeissa asuvien ihmisten välillä. Työn ytimessä on musiikillinen vuorovaikutus, joka muodostuu maisemaksi tai ilmapiiriksi, jossa voi levätä, nauttia tai virkistyä.

Musiikkitoiminta tuottaa hyvinvointia, josta hyötyvät myös terveydenhuollon ammattilaiset, sillä se koskettaa koko yhteisöä eikä erottele kuulijoitaan asukkaisiin ja työntekijöihin. Musiikin vaikutuspiirissä olijat voivat olla mukana tunteillaan ja energiallaan.

Hoivamuusikkona Päiväkummussa

Vuoden työrupeaman jälkeen voin todeta, että olen kyllä onnekas, kun saan tehdä tätä työtä Päiväkummussa. Voin monipuolisesti hyödyntää osaamistani ja pitkää musiikillista historiaani, asukkaat ja henkilökunta ovat mukavia ja kiitollisuus tekemääni työtä kohtaan on käsinkosketeltavaa. Tuntuu että olen enemmän saama- kuin antajapuolella. Tästä on hyvä jatkaa projektin eteenpäin viemistä.

Iloa syksyyn!

Teksti: Jyrki Myllylä

Jyrki on Hoitokoti Päiväkummun hoivamuusikko. Jyrkille tuo elämäniloa perhe, ystävät, työ, luonto, liikunta ja hiljaisuuden viljely.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *