Etävierailu Korkeasaaressa

Korkeasaaressa on testattu etäopastusta, jossa ryhmä istuu omassa olohuoneessaan ja opas kiertää samaan aikaan eläintarhaa kameran ja mikrofonin kanssa. Ajatuksena on ollut tarjota iltapäivätoimintaa hoiva- ja palvelukodeissa asuville.

Saimme kesäkuussa Hoitokoti Päiväkummun Itä-Pasilassa mahdollisuuden myös seurata noin 50 asukkaan ja hoitajan kanssa suorana valkokankaalta videotykin ja tietokoneyhteyden avulla, kun kamerakypärällä varustettu henkilö ja opas kiersivät Korkeasaarta tunnin verran. Hoitokotimme asukkaat pystyivät myös keskustelemaan puhelinyhteyden välityksellä etäoppaiden kanssa. Videokuva ja ääni lähetettiin 4G-yhteyttä hyväksi käyttäen.

Korkeasaaren opas ottaa yhteyden hoitokotiin: ”Kuuluuko? Näkyykö? Kyllä toimii!” Näitä sanoja ennen oli tehty muutama yritys yhteydenoton suhteen, mutta lopulta onnistui.

Kierros oli suunniteltu etukäteen toivottujen kohteiden mukaan.  Meille esitettiin matkan varrella kysymyksiä, tunnistammeko näkemämme eläimen tai mistä päin eläin on kotoisin tai mitä se syö pääasiallisesti ravinnokseen. Saimme myös kuulla menivätkö vastauksemme oikein.

Meille kertoiltiin eläintarhan historiaa mm. jääkarhuista ja opimme että maailman suurin kissapeto on Amurin tiikeri ja että kaksikyttyräinen kameli elää Aasiassa pääasiassa kotieläimenä. Villejä kamelilaumoja on vain Mongoliassa, Gobin autiomaassa. Kamelit kasvattavat paksun talviturkin, jonka turvin ne selviävät Keski-Aasian purevista pakkasista. Ylimääräisen ravinnon ne varastoivat kyttyröihinsä rasvana. Visentti taas on amerikkalaisen biisonin lähisukulainen ja Euroopan suurin maanisäkäs. Visenttisonni on Korkeasaaren eläintarhan painavin eläin. Se painaa yli 800 kg.

Asukkaamme olivat tietäväisiä ja vastaukset löytyivät lähes kaikkiin kysymyksiin oikein. Kuuluvuudessa oli kuitenkin ongelmia, ja ajoittain kuva eläintarhasta pätki. Jälkeenpäin kuulimme, että muutamassa kohdassa Korkeasaarta tuuli on haitannut yhteyksiä ennenkin.

Asukkaat jaksoivat seurata koko kierroksen mielenkiinnolla, niin erilainen kokemus oli kyseessä. Asiaa auttoi kierroksen puolivälissä ollut jätskipaussi, jonka aikana opas kertoi jätskin lomassa Korkeasaaren toiminnasta yleisesti samalla kun asukkaat nauttivat jäätelöä hoitokodissa.

Kokeilua organisoi Suomen Kotilääkäripalvelun Oy:n toimitusjohtaja Jani Korpela sekä tekniikassa apuna ollut Teddy Grenman. Kunhan tekniikka saadaan paremmin tutuksi, onko näillä virtuaalimatkoilla enää taivaskaan rajana? Muita mahdollisuuksia olisi esimerkiksi etämatka Nizzaan Ranskan Rivieralle, Välimerelle tai Cannesin satamaan, tilkka roséviiniä tarjoiluksi ja ehkä Nizzan salaattia teemaan sopivaksi ruoaksi.

Tämä tarjoaa mahdollisuuden myös erilaisten muistojen herättelyyn.  Erityisen antoisaa etäretkeily on varmasti liikuntarajoitteisille sekä yhdessäolon ja osallistumisen mahdollisuutena.

Sanna Kylliö
Vastaava hoitaja
Itä-Pasilan yksikkö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *