Elämäniloa rakentamassa

Milloin viimeksi pysähdyit miettimään, mikä sinulle on tärkeää? Entäpä mikä sinulle tuo elämäniloa? Nämä tärkeät ja elämäniloa tuovat asiat saattavat myös muuttua vuosien saatossa. Siksi näihin kysymyksiin on hyvä palata aika ajoin. Entä onko sinulla aikaa, tahtoa ja voimia näille tärkeille ja elämäniloa tuoville asioille?

Hoitokoti Päiväkummun henkilökunta on toimintansa alusta lähtien sitoutunut Elämänilon toimintafilosofiaan.  Se lähtee ihmisarvon kunnioittamisen ja elämänlaadun korostamisen perusarvoista sekä niihin pohjautuvista periaatteista: yksilöllisyydestä, yhteisöllisyydestä, vaikuttavuudesta, luotettavuudesta ja jatkuvuudesta. Elämäilon toimintafilosofia perustuu holistiseen ihmiskäsitykseen ja sellaiseen käsitykseen, jossa ihminen pyritään ottamaan huomioon yksilöllisesti monenlaisine tarpeineen, toiveineen ja odotuksineen.

Elämäniloa tuovat asiat ovat jokaiselle yksilöllisiä. Jotta pystyisimme olemaan asukkaidemme ja asiakkaidemme tukena luomassa näitä elämänilon hetkiä, on meidän tiedettävä, mikä ilahduttaa. Hoitokodeillamme olemmekin laatineet jokaiselle asukkaalle yhdessä hänen kanssaan oman elämänilon taulun, josta käyvät ilmi nämä iloa tuovat asiat. Yllättävän iso osa asukkaillemme iloa tuotavista asioista on helppo toteuttaa päivittäin, toiset vaativat vähän enemmän suunnittelua, joissakin tarvitsemme omaisten apua. Vain harvat näistä kirjatuista toiveista ovat liian vaativia toteutettaviksi.

Halaus, jalkapallo-ottelu, valkovuokot, perhe, lapsenlapset, huulipuna, musiikki, kahvit Hakaniemen torilla, onkiretki – tässä muutamia esimerkkejä asukkaillemme elämäniloa tuovista asioista. Näistäkin olemme ammentaneet paljon ilahduttavaa sisältöä asukkaidemme päiviin. Iloa tuovissa asioissa on paljon myös yhteisöllisiä tapahtumia – kuten muisteluryhmät, yhteiset lauluhetket ja jumpat. On sanottu, että ihminen voi löytää inhimillistä kasvua olemalla yhteydessä toisiinsa. Siksi on tärkeää, että jokaisella asukkaalla on mahdollisuus jakaa ilahduttavia kokemuksia yhdessä muiden kanssa mm. erilaisissa ryhmäkodin, yksikön ja koko Päiväkummun tai sen ulkopuolella järjestetyissä yhteisissä tapahtumissa, tilaisuuksissa ja juhlissa. Iloa asukkaamme jokapäiväiseen elämään voi tuoda myös jokainen työntekijä, omainen, ystävä tai muu läheinen antamalla asukkaallemme hetkittäin enemmän kuin hän osaa odottaa. Juuri tällainen nostaa ilon pintaan ja saa tuntemaan itsensä huomatuksi ja arvostetuksi ihmiseksi. Ja näitä elämänilon hetkiä toteuttaessamme olemme jälleen saaneet huomata, että jaettu ilo on monikertainen ilo.

Kirjoittaja: Anne Kangas

Anne on Hoitokoti Päiväkumpu -konsernin toimitusjohtaja ja on ollut mukana Päiväkummun toiminnassa sen perustamisesta lähtien. Annelle elämäniloa tuo perhe, luonnossa liikkuminen ja työ, jolla on merkitystä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *