Teemavuosi 2021: Ilolla Ulos – Liikunnan riemua kaikille!

Ulkoilun lisääminen on tärkeässä roolissa Päiväkummun toimintasuunnitelmassa tänä vuonna. Marraskuussa 2020 tehdyn omaistyytyväisyyskyselyn mukaan ulkoilumahdollisuuksien kehittäminen oli yksi merkittävimpiä yksittäisiä omaisten toiveita Hoitokoti Päiväkummussa. Siksi nostimme ulkoilun lisäämisen kaikkien hoitokotiemme yhteiseksi tavoitteeksi vuodelle 2021. Ulkoilulla haluamme lisätä asukkaidemme elämäniloa ja ilonryppyjä, ja saada asukkaiden arkea entistä laadukkaammaksi.

Ilolla ulos – ulkoilun teemavuosi 2021 -projektin avulla olemme halunneet kartoittaa ulkoiluun liittyviä esteitä ja haasteita, ja ratkoa niitä yhdessä systemaattisesti. Projekti alkoi siten, että jokaisessa ryhmäkodissa vastuuhoitajat keskustelivat asukkaiden kanssa heidän toiveistaan ja tarpeistaan ulkoiluun liittyen. Keskustelut kirjattiin jokaisen omaan hoitosuunnitelmaan, jota on lähdetty toteuttamaan arjessa.

Projektin aikana olemme huomanneet, että ulkoiluun liittyvät haasteet ovat hyvin moninaisia. Yhteinen piirre haasteille on kuitenkin se, että ne ovat aina ratkaistavissa. Haasteina on ollut mm. pyörätuolin jalkojen puuttuminen ja osittain pyörätuolien vähyys. Vastuuhoitajan tehtävänä on huolehtia, että asukkaalla on oikeat ja riittävät varusteet sekä apuvälineet ulkoilua ajatellen. Mikäli asukkaan sänky ei mahdu huoneen ovesta ulos, eikä häntä voida pyörätuoliin nostaa, korvataan ulkoilu avaamalla ikkunaa ja mahdollistamalla raittiin ilman ja luonnon äänien kuuleminen tällä tavoin.

Arjen kiireessä ulkoilu saattaa myös yksinkertaisesti unohtua. Ulkoilun näkyminen viikko-ohjelmissa ja ulkoilulukujärjestyksissä muistuttaa meitä kaikkia ulkoilun ajankohdista; Jokaisen ryhmäkodin seinälle on laadittu ulkoilulukujärjestys, eli suunnitelma, johon jokaiselle asukkaalle on varattu oma ulkoiluaika. Jos sää on huono, ei ulkoilu välttämättä innosta. Ketään ei pakoteta ulos, mutta on tärkeää, että asukkaalle tarjotaan mahdollisuutta, ja kannustetaan lähtemään ulos, vaikka aina ei huvittaisikaan.

Näillä keinoilla pyrimme saamaan ulkoilun säännölliseksi ja pysyväksi osaksi jokaisen asukkaamme arkea. Monen kohdalla näin jo onkin, mutta teemavuodella olemme halunneet korostaa, että ulkoilu kuuluu kaikille ja on tärkeä osa arkea.

Projektimme on käynnistynyt hienosti, ja henkilökunnan kokemus on, että vuoden ensimmäisen puoliskon aikana asukkaiden ulkoilu on lisääntynyt ja ulkoilut onnistuvat luontevasti osana asukkaiden elämää.

Hyvää, ulkoiluntäyteistä syksyä kaikille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *