Paloheinän yksiköstämme Suomen ensimmäinen LEED-sertifioitu hoitokoti

Hoitokodiksi muutettu Paloheinän vanha kirkko on saavuttanut kultatason LEED-sertifikaatin. Luokitusta haettiin kohteen käyttötarkoituksen muutoksen yhteydessä. LEED on kansainvälisesti tunnettu ja hyväksytty sertifiointijärjestelmä, jonka avulla pyritään vähentämään rakentamisen ja kiinteistöjen käytön aikaista ympäristökuormitusta.

Paloheinän hoitokodin parhaita vahvuuksia LEED-arvioinnissa olivat hyvä sijainti ja liikenneyhteydet, vedensäästö tehokkaiden vesikalusteiden ansiosta, hyvä energiatehokkuus sekä terveellisen sisäilmaston varmistaminen rakennus- ja käyttövaiheessa. Rakennuksen lämmitysmuotona on maalämpö, joka mahdollistaa myös lattiaviilennyksen asuinhuoneisiin kesäaikaan. Haasteina LEEDin saavuttamisen kannalta olivat hoitokotikäytön tuomat osittain tiukemmat LEED-vaatimukset kuin esimerkiksi toimistorakennukseen verrattuna.

Kohteen LEED-sertifioinnista vastasivat hankkeen kehittäjä Ailecon Oy yhteistyössä Green Building Partners Oy:n kanssa. Ailecon Oy:n hankejohtaja Anna-Maija Grandy kertoo olevansa erityisen tyytyväinen, että kertaalleen purkutuomion saanut rakennus on pystytty muutostöiden kautta muuttamaan energiatehokkaaksi ja terveelliseksi kiinteistöksi sen uusille käyttäjille. Kiinteistön omistaja Norhern Horizon on ylpeä saavutetusta kultatason LEED-sertifikaatista.  Northern Horizonin Suomen maajohtaja Jussi Rouhennon mukaan sertifikaatti merkitsee vahvistusta kiinteistön ympäristövastuullisuudesta ja resurssien tehokkaasta käytöstä.

Hoitokoti Päiväkummulle oli tärkeää huomioida kestävän kehityksen näkökulmat jo hankkeen varhaisessa suunnitteluvaiheessa. ”Monet tehdyistä ratkaisuista ovat osoittautuneet rakennuksen ensimmäisen käyttövuoden aikana onnistuneiksi ja olemme tyytyväisiä, että olemme pystyneet esimerkiksi säästämään vedenkulutuksessa hyvän ja ympäristötehokkaan suunnittelun johdosta. Ympäristöystävällisyyden lisäksi tilat ovat avarat ja valoisat”, toimitusjohtaja Anne Kangas kertoo.

Kuva: Northern Horizon

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *