Elämänilosta syntyy onnellinen arki

Kun kerromme arjesta ja työstämme meillä Hoitokoti Päiväkummussa, puhumme usein elämänilon toimintafilosofiasta. Elämänilon toimintafilosofia on ohjannut toimintaamme alusta asti – siihen on kirjattu arvomme sekä tärkeimmät toimintaperiaatteemme. Uskon, että meillä henkilökunnan tapa tehdä töitä on erilainen kuin muualla. Siksi myös meillä asuminen on niin hyvää. Tämä kaikki on elämänilon toimintafilosofian ansiota.

Yksi perustajistamme, Irma Väätäinen kertoi minulle aikanaan, että elämänilon toimintafilosofiaa voi ajatella kuin taloa. Kun sulkee silmät ja kuvittelee itsensä tai hoidettavan asukkaan talona, voi lähteä tekemään talon kuntokartoitusta. Missä kunnossa ovat perustukset? Näkyykö ikkunoista pimeyttä vaiko valoa? Onko taloon tervetullut astumaan peremmälle?

Elämänilon talo

Toimintafilosofiaamme onkin usein kuvitettu juuri talon kuvalla. Elämänilon talo kertoo siitä, miten haluamme työskennellä ja hoitaa asukkaitamme. Näen itse joka päivä, kuinka elämäniloa tuottaa toisaalta yksilöllinen hoito, ihmiselle tärkeisiin asioihin paneutuminen ja molemminpuolinen tutustuminen. Toisaalta taas vahva yhteisöllisyys ja me-henki syntyy siitä, että tunnemme kaikki toisemme ja myös asukkaiden perheet ja omaiset. Elämänilon toimintafilosofiassa tavoitteena onkin, että asukkaat, omaiset ja työntekijät ovat tyytyväisiä. Perimmäisenä päämääränä on löytää asukkaiden arkeen ja juhlaan elämäniloa.

Elämänilo, yksilöllisyys ja yhteisöllisyys toimintamme ydin

Olen välillä ihmeissäni ja hämmentynyt lukiessani uutisia vanhustenhoidon tilasta Suomessa. Kun joskus näen positiiviseen sävyyn kirjoitetun jutun, tuntuu helpottavalta huomata, että muuallakin on havahduttu kehittämään hoitoa elämäniloisempaan suuntaan. Meillä elämänilo, yksilöllisyys ja yhteisöllisyys ovat aina olleet kaiken toimintamme ydin. Hoitokoti Päiväkumpu on perheyritys, ja mielestäni meidän toimintaamme kuvaa hyvin se, että myös omistajaperheen oma mummu asui Päiväkummussa.

Elämänilo on tietenkin jokaiselle erilaista. Jos rakastaa kukkia, voi kimppu valkovuokkoja keväällä tuoda ilon päivään. Omien rakkaiden harrastusten säilyttäminen, vaikka neulominen tai lautapelit, ehkä päivän uutisten seuraaminen tai mieliohjelma radiossa piristävät ja ilahduttavat. Ruoan tutut maut tai vaikkapa vappusima saavat hyvälle mielelle. Näistä ilahduttavista hetkistä syntyy hyvä arki ja onnellisuus, jota haluan työssäni vaalia.

Kirjoittaja: Aija Jacobsson

Aija on Hoitokoti Päiväkummun asiakassuhdevastaava. Hän tuntee palvelumme ja osaa ohjata jokaista perhettä ja uutta asukasta löytämään itselleen sopivimmat ratkaisut arkeen. Aijalle itselleen elämäniloa tuo perheen kanssa vietetty aika etenkin mökillä. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *