Tunnelmia yksikönjohtajan arjesta

Vuosaaren yksikön pihalla on vielä hämärää, kun kaarran autollani pihaan. Ikkunoista näen kajastavaa valoa ja sisällä aamuista liikehdintää. Huomaan odottavani tulevaa päivää, sen kohtaamisia ja arkisia elämänilon kokemuksia.

Astuessani sisälle yksikköön minut toivottaa tervetulleeksi ihana aamukahvin tuoksu ja kodikkaasti pyykkien tuoksu. Yöhoitaja tervehtii iloisesti ja muutama asukaskin istuu jo aamupalapöydässä aamiaisella. Tunnelma on rauhallinen ja kodikas.

Yksikönjohtajana koen olevani etuoikeutettu, koska saan olla mukana tukemassa ja rakentamassa laadukasta arkea ikäihmisille. Kokeneet ja ammattitaitoiset hoitajat tekevät kaikkensa asukkaiden hyvän ja elämäniloisen arjen rakentamisessa.

Tärkeää on luoda turvalliset olosuhteet sekä asukkaillemme että työntekijöillemme. Yksikönjohtajana minulle on tärkeää luoda luottamuksellinen suhde työntekijöideni ja asukkaiden sekä heidän omaistensa kanssa.

Ikäihmisten kanssa tärkeää on huomioida toimintakyky ja sen tukeminen. Arjessa kiinnitämme huomioita siihen, että asiakas itse tekee mahdollisimman paljon ja me vaan tuemme vierellä ja ohjaamme toimintaa. Koitamme välttää puolesta tekemistä, vaikka välillä asukkaat osaavat sitäkin meiltä pyytää. Toimintakykyä tarkkailemme muun muassa RAI-arvioin sekä muistitestein. Havainnoimme päivittäin asukkaiden mielialaa, toimintakykyä ja osallisuutta.  Päivittäisen hygienian hoidossa tuemme asukkaan omatoimisuutta ja huolehdimme jokaisen kohdalla puhtaista ja siisteistä vaatteista, joissa on hyvä olla.

Terveellinen ruokavalio on meille jokaiselle tärkeää, ja tähän kiinnitämme paljon huomioita myös Vuosaaressa. Paloheinän yksikössä sijaitsee oma keittiömme Karpalo, joka valmistaa maittavat kotiruoat kaikkiin Hoitokoti Päiväkummun toimipisteisiin. Yksikössämme huolehdimme jokaisen asiakkaan ravitsemuksen tarkkailua päivittäin: maistuuko ruoka ja kehotamme positiivisesti kannustaen asukasta syömään. Tarkkailemme painoa ja yleistä olotilaa. Lisäksi tarvittaessa lisäämme ravintolisiä ja emme kaihda öljyn tai voin käyttöä, mikäli se asukkaan kohdalla on tarpeellista huomioida.

Laatua on myös se, että meillä työskentelee alalle koulutetut henkilöt ja työvuoromitoitus on huomioitu asukkaiden tarpeiden mukaan. Työvuoroissa työskentelee sosiaali- ja terveysalan rautaisia ammattilaisia, joiden osaamista kehitämme jatkuvasti täydennyskoulutuksin. Ammattihenkilöt vastaavat asukkaidensäännöllisestä lääkityksestä, laadukkaasta kirjaamisesta sekä ergonomisesta työotteesta.  Myös laadukas kirjaaminen ja siinä kehittyminen kuuluu asioihin, joita jatkuvasti seuraamme.

Toimintaamme ohjaa elämänilon filosofia, joka viitoittaa työtämme niin arjessa kuin juhlassakin. Kohtaamme asukkaat yksiköinä, joilla on oma, arvokas elämänhistoria. Eletyn elämän huomioiminen tekee kohtaamisesta yksiköllisen. Päivittäisten keskusteluhetkien kohdalla katselemme valokuvia, muistelemme menneitä ja keskustelemme asukkaalle tärkeistä elämänkokemuksista ja asioista.

Jokainen meistä haluaa elää elämäniloista ja arvokasta elämää. Osalle asukkaistamme viikon ilon hetkiä saattavat olla hoivamuusikon musiikkihetki, fysioterapeutin pitämä jumppahetki tai kuvataideryhmä. Säästelemme halauksia vain poikkeusolosuhteissa, ja nekin koetamme korvata hymyillä, jotka luovat niin työntekijöille kuin asukkaillemme miellyttävän ilmapiirin kodissamme.

Olemme kiinnostuneita myös asukkaiden ja omaisten palautteista. Hyödynnämme suunnitelmallisesti saamaamme palautetta, sillä haluamme jatkuvasti kehittää toimintaamme.  Seuraamme myös työntekijöiden työssä viihtymistä ja arjessa jaksamista. Meille on tärkeää, että työntekijät viihtyvät ja voivat hyvin meillä. Motivoitunut ja sitoutunut työntekijä jaksaa arjen haasteet ja jakaa hyvää mieltä myös asiakkaillemme.

Hoitotyön moniottelijana haluan kehittää alaa, tuoda sen tuleville hoitajille näkyväksi ja kehittää ikäihmisten hoitotyön laatua entistä paremmaksi.

 

Teksti: Mari Seppänen

Mari toimii Vuosaaren yksikönjohtaja ja Hoitokoti Päiväkummun laatupäällikkönä. Teksti on kirjoitettu ennen korona-epidemiaa.

Marille elämäniloa tuovat muun muassa luonto, liikkuminen, hyvät ihmissuhteet, oma koira ja hymy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *