Kotipolkun matka Malmilta Jätkäsaareen – Kotipolku 2.0 on syntynyt

Kotipolun ryhmäkoti tarjosi palveluasumisen ja tukiasumisen palveluja kehitysvammaisille lähes kolmen vuosikymmenen ajan Malmilla. Syyskuussa 2022 Kotipolku muutti Jätkäsaareen Sukupolvien kortteliin ja sai uudeksi nimekseen Kotipolun palveluasunnot. Tammikuussa juhlistimme sekä 30 vuotista taivalta, että uusia tiloja yhdessä asukkaiden, läheisten, henkilökunnan ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Kotipolun ryhmäkodin toiminta alkoi viisipaikkaisena ryhmäkotina Pukinmäenkaarella 30 vuotta sitten. Osa asukkaista asui tukiasunnoissaan jo ennen ryhmäkodin perustamista ja osa muutti Kotipolulle hieman myöhemmin. Toiminta laajentui kolmella paikalla alkuvuodesta 1996.

Kotipolun ryhmäkodin perusti Airi Perko. Hän oli ensimmäisiä yritysmuotoisten hoitokotien perustajia. Alku oli haastavaa, mutta laadukas toiminta, Helsingin kaupungin tuki ja hyvä palaute asukkailta ja omaisilta kannustivat eteenpäin.

1.12.1992 Kotipolulla aloitti työskentelynsä myös Airi Järvinen. Airi Perko kuuli kehitysvammaisten parissa työskentelevästä, osaavasta ja toimeliaasta Järvisen (silloisesta Siiskosen) Airista, ja pyysi tätä mukaan käynnistämään Kotipolun toimintaa. Aikataulu oli tiukka, joten päätös piti tehdä nopeasti. Airi mietti asiaa vain tunnin. ”Läheiset ja ystävät olivat hiukan ihmeissään, koska yritystoiminta sosiaalipuolella ei ollut siihen aikaan mitenkään yleistä”, Airi muistelee. ”30 vuotta on tässä vierähtänyt, enkä ole päätöstä katunut. Kotipolku on ja on ollut hyvä työpaikka”, hän toteaa. Vuodesta 2008 lähtien Airi on toiminut Kotipolun vastaavana ohjaajana. Nykyään Kotipolun energiseen ja monitaitoiseen tiimiin kuuluu Airin lisäksi myös sosionomeja, lähihoitajia ja lähihoitajaopiskelijoita.

Hoitokoti Päiväkumpu osti Kotipolun ryhmäkoti Oy:n osakekannan vuonna 2008. Loppuvuodesta 2009 Airi Perko jäi eläkkeelle ja Kotipolun toiminta yhdistyi osaksi Päiväkumpua. Toiminta jatkui Malmilla aina vuoteen 2021, jolloin alkoi uusien tilojen etsintä, vanhojen tilojen käydessä tämän päivän vaatimuksiin nähden riittämättömiksi.

Uudet, Kotipolun tarpeisiin sopivat esteettömät tilat löytyivät Jätkäsaaren Sukupolvien korttelista kesällä 2022. Sukupolvien korttelin tilat ovat viihtyisät ja monipuoliset ja mahdollistavat yhteisöllisen asumisen, jossa jokaisella asukkaalla on mahdollisuus myös oman huoneen rauhaan ja itsensä näköiseen elämään. Omalla kylpyhuoneella, keittiöllä ja parvekkeella varustettuja asuntoja on 18 asukkaalle.

Sukupolvien korttelissa on runsaasti koko korttelin asukkaiden yhteiskäytössä olevia tiloja. Tällaisia ovat mm. Seurahuone, jossa voi lukea lehteä, katsoa televisiota, juoda kupposen kahvia ja tavata naapureita. Yhteisinä harrastetiloina toimivat kuntosali, verstas, stage ja musahuone. Kuntosalissa on hyvät laitteet kuntoiluun, verstaalla monipuoliset työkalut käsitöiden tekoon ja erilaisiin korjailuihin, musahuoneesta löytyy bändin tarpeisiin musiikkilaitteet ja stagella bändi voi sitten esiintyä tai siellä voi järjestää vaikka juhlat. Ylimmästä kerroksesta löytyvät saunatilat, kerhotila ja kattoterassi upeilla näkymillä.

Toiminta Kotipolun ryhmäkodilla on yhteisöllistä ja yksilöiden tarpeet ja toiveet huomioivaa. Kotipolun asukkaat ovat aktiivisesti mukana kaikissa arjen toimissa – niin ruoanlaitossa kuin pyykkihuollossakin. Yksi tärkeimpiä tavoitteita Kotipolulla on asukkaiden omatoimisuuden tukeminen. Uusia asioita opetellaan yhdessä. Jollekin haasteita voi tuottaa maitopurkin avaaminen, toiselle pyykinpesukoneen käyttö.  Jokaisella asukkaalla on omat henkilökohtaiset tavoitteet, joita tuetaan yksilöllisesti.

Muutto on ollut iso elämänmuutos ja tuonut paljon uutta opeteltavaa niin henkilökunnalle kuin asukkaillekin. Kaikki ovat suhtautuneet muutokseen positiivisin mielin. Kotipolkulaiset ovat nauttineet erityisesti päästessään kantakaupungin sykkeeseen. Elämme nyt uutta vaihetta Kotipolun palveluasunnoilla – Kotipolu 2.0. on syntynyt!

Lisätietoja Sukupolvien korttelista löytyy: https://setlementtiasunnot.fi/jatkasaaren-setlementtiasunnot/

Kotipolun palveluasunnoista voit lukea: https://www.paivakumpuhoiva.fi/palveluasuminen/jatkasaari/

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *