Ryhmäliikunta on hoivakodin asukkaille yleensä mieluinen liikuntamuoto. Yhdessä liikkuminen vahvistaa myös kognitiivista, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä (Mikkolainen & Immonen 2019). Villa Vuorannassa fysioterapeutin vetämät ryhmäjumpat ovat kovin tykättyjä.
Opiskelen geronomiksi, eli ikääntymisen asiantuntijaksi. Koulutuksemme on laaja ja kattaa monipuolisesti ikääntymiseen liittyvät ilmiöt ja näkökulmat – aina fyysisestä terveydestä ja sairauksista ikääntyneiden oikeuksiin ja yhteiskunnalliseen asemaan. Geronomin työ perustuu tutkittuun tietoon ja eettiseen osaamiseen, mutta kaiken keskiössä on silti ikääntyneen ihmisen aito, kunnioittava ja yksilöllinen kohtaaminen – hänen omista tarpeistaan lähtien. Geronomin lähestymistapa on voimavaralähtöinen, ja pyrimme aina tukemaan ikääntyneen ihmisen omaa toimijuutta. Gerontologinen hoitotyö tähtää kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin – fyysiseen, emotionaaliseen, sosiaaliseen ja hengelliseen – yhdistäen ammattilaisten kokemuksen, ajantasaisen tiedon ja käytännönläheiset ratkaisut. Opintoihimme kuuluu viisi työelämäharjoittelua, joissa pääsemme soveltamaan teoriaosaamistamme käytännön tietotaidolla sekä harjoittelemaan kohtaamistaitoja.
Valitsin ensimmäiseksi harjoittelupaikakseni Päiväkummun Villa Vuorannan, koska hoitokodilla työskentelee aivan oma geronomi – yksi syistä, joka tekee paikasta erityisen. Geronomi Henna Rosenberg on aiemmin kirjoittanut blogin sosiokulttuurisuudesta, elämänilosta ja sosiaalisen vuorovaikutuksen tärkeydestä – kannattaa lukea! Aikuisena alanvaihtajana harjoittelu oli ensikosketukseni vanhustyöhön muussa kuin omaisen roolissa. Odotin sitä pienellä jännityksellä, mutta innokkaana ja uteliaana. Jännittäminen oli turhaa – vastaanotto Villa Vuorannassa oli lämmin ja kannustava niin työntekijöiden, asukkaiden kuin omaistenkin taholta. Tärkein tehtäväni oli olla läsnä hoitokodin asukkaille, mutta samalla opin uutta ja tein runsaasti havaintoja, jotka kirjasin oppimispäiväkirjaani – Word-tiedostoon kertyi useita sivuja oivalluksia ja pohdintoja.
Yksi merkittävimmistä havainnoistani oli se, miten Villa Vuorannassa on panostettu moniammatillisuuteen. Ikääntyneiden ihmisten hyvinvoinnin tukeminen vaatikin useiden eri ammattilaisten osaamista. Tutkimusten mukaan toimiva moniammatillinen tiimityö parantaa ikääntyneiden hoidon laatua (mm. Salin 2022). Toimintakyky tarkoittaa asukkaiden edellytyksiä suoriutua paitsi välttämättömistä, myös hänelle itselleen tärkeistä arkisista toiminnoista hoivakodin arjessa ja omassa elinympäristössään. Fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen ja kognitiivinen toimintakyky sekä aktiivisuus vaikuttavat toisiinsa – siksi niiden kaikkien tukeminen on tärkeää (Mönkäre & Immonen 2019). Villa Vuorannan moniammatilliseen hoitotiimiin kuuluu lääkäri, sairaanhoitajia, lähihoitajia, hoiva-avustajia, fysioterapeutti ja geronomi. Lisäksi asukkaiden hyvinvointia tukemassa on esimerkiksi hoivamuusikko, joka tuo arkeen iloa ja elämyksiä musiikin keinoin. Kaikki nämä ammattilaiset täydentävät hienosti hoitotyön kokonaisuutta tukien näin asukkaiden toimintakyvyn eri osa-alueita.
Villa Vuorannan moniammatillinen tiimi on läsnä asukkaiden arjessa päivittäin. Tämä mahdollistaa syvemmän yhteyden ja luottamuksellisen suhteen rakentumisen, tuo arkeen joustavuutta sekä auttaa seuraamaan asukkaiden toimintakykyä ja hyvinvointia useista ammatillisista näkökulmista. Sosiokulttuurinen toiminta ja toimintakyvyn tukeminen ovat kiinteä osa arkea, ja niitä suunnitellaan aina asukkaiden toiveiden sekä yksilöllisten voimavarojen pohjalta. Asukkaiden hyvä tuntemus on tässä erityisen tärkeää, sillä kaikki eivät esimerkiksi edenneen muistisairauden vuoksi pysty enää ilmaisemaan toiveitaan.
Pidettyjä, arkea värittäviä yhteisiä hetkiä ovat esimerkiksi geronomin vetämät visailut ja fysioterapeutin säännölliset tuolijumpat. Villa Vuorannassa kodikkaan ja yhteisöllisen asuinympäristön luominen sekä elämänilon vahvistaminen ovat kaikkien yhteinen vastuu. Hoitotyö on kuitenkin ajoittain hektistä ja kiireistä, ja tällöin talon omat geronomi ja fysioterapeutti mahdollistavat kiireettömiä kohtaamisia – vaikkapa muistellen ja jutellen tai pidemmän kävelylenkin muodossa. Sillä lopulta aika on arvokkainta, mitä voimme toisillemme, ja erityisesti ikääntyneillemme, antaa.
Teksti ja kuva: Anna Kallas
Geronomiopiskelija, Metropolia AMK
Harjoittelijana Villa Vuorannassa huhtikuussa 2025
Lähteet:
Mikkolainen, Pirjo & Immonen, Annikka 2019. Muistisairaan fyysisen toimintakyvyn tukemisen tapoja ja muotoja. Teoksessa Hallikainen, Merja & Immonen, Annika & Mönkäre, Riitta & Pihlakari, Pirkko (toim.). Muistisairaan hoito. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim.
Mönkäre, Riitta & Immonen, Annika 2019. Muistisairaan toimintakyvyn tukemisen periaatteet. Teoksessa Hallikainen, Merja & Immonen, Annika & Mönkäre, Riitta & Pihlakari, Pirkko (toim.). Muistisairaan hoito. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim.
Salin, Sirpa 2022. Gerontologinen hoitotyö. Teoksessa Rantanen, Taina & Kokko, Katja & Sipilä, Sarianna & Viljanen, Anne (toim.). Gerontologia. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim.