Hoitokotipalveluiden hinnoittelu ja rahoitus

Nykyisin yksityisiä hoitokotipalveluita voi hankkia joko saamalla kaupungin ostopalvelupaikan tai järjestämällä palvelunsa yksityisesti usein erilaisten julkisten tukien turvin.
Tavallisesti yksityisten asukkaiden palveluiden rahoitukseen kuuluu muun muassa eläkkeet, pääomatulot, omaisuuden myyntitulot, omaisten taloudellinen tuki, käänteinen asuntolaina, palveluseteli, Kansaneläkelaitoksen mahdolliset tuet sekä kotitalousvähennys. Mikäli asukas järjestää palvelunsa itse tai läheisensä tuella, on palveluiden rahoitusta hyvä suunnitella asiantuntijan kanssa ennen päätösten tekemistä. Tässä me päiväkumpulaiset voimme auttaa antamalla tietoa eri vaihtoehdoista sekä avustaa hakemusten täyttämisessä.

Mitä palvelut maksavat?

Yksityisissä hoito- ja hoivapalveluissa hintahaitari on laaja ja lopullinen hinta riippuu paljon siitä, mitä palvelua asiakas on ostamassa. Lisäksi asiakkaan omat tarpeet ja toiveet vaikuttavat palvelun kokonaishintaan.
Hoitokoti Päiväkummun Paloheinän yksikössä ympärivuorokautisen tehostetun palveluasumisen vuorokausihinta on noin 205 euroa. Tämä tarkoittaa noin 6.230 euroa kuukaudessa. Se pitää sisällään ympärivuorokautisen hoidon, vuokran, ateriamaksut, siivouksen, pyykkihuollon ja viriketoimintaa. Kyseisen hintaan vaikuttaa merkittävästi se, että hoitajien mitoitus on 0,7. Tämä on selvästi korkeampi, kuin alan palveluissa keskimäärin. Päiväkummulla on tarjota myös muun hintaluokan asumispalveluita.
Vuonna 2021 palveluasunnoissa hinnat ovat alkaen 69 euroa vuorokaudessa. Tehostetussa palveluasumisessa vuorokausikohtaiset hinnat puolestaan alkavat 189 eurosta keskihinnan ollessa noin 194 euroa. Autamme teitä mielellämme selvittämään toiveidenne mukaiset palvelut.

Miten palvelut on mahdollista rahoittaa?

Vuosikymmenet julkinen sektori vastasi pitkäaikaishoidon järjestämisestä ja niiden rahoittamisesta. Viime vuosina on tähän tullut muutosta ja suomalaiset hankkivat entistä useammin itse nämä palvelut. Mikäli asiakkaan kunto edellyttää ympärivuorokautista hoitoa, on siihen saatavissa myös julkisia tukia.
Asukkaaksemme voi tulla kunnan sijoittamana (puitesopimusasiakkaana) tai palveluseteliasiakkaana. Näissä tapauksissa kunta maksaa osan palveluista. Asiakkaaksemme voi tulla myös itse maksavana asiakkaana, jolloin asiakas vastaa kaikista kustannuksista itse. Itse maksavana asiakkaana asumiseen ja palveluihin voi hakea eläkkeensaajan asumistukea, hoitotukea sekä käyttää kotitalousvähennystä (palveluseteliasiakkaat eivät kuulu kotitalousvähennyksen piiriin).
Esimerkiksi Helsingin kaupunki tarjoaa palvelusetelin ympärivuorokautista asumispalvelua tarvitsevalle. Sen arvo on tulosidonnainen ja nettotulot yhdistettynä palveluseteliin on keskimäärin 4.151 euroa kuukaudessa. Tämän lisäksi asukas voi saada hyvitystä verotuksessa esimerkiksi kotitalousvähennyksen muodossa, mikä on vuonna 2021 enintään 2.250 euroa vuodessa. Lisäksi asiakkaat tyypillisesti kattavat osan hoitomaksustaan joko varallisuudellaan tai omaisten taloudellisella tuella.

Paloheinän asukkaan esimerkkilaskelma

Mikäli kuukausihinta on palvelujakson aikana keskimäärin 6.230 euroa ja asukas saa palvelusetelin, niin tulojen ja palvelusetelin lisäksi rahoitettavaksi jää noin 2.080 euroa kuukaudessa. Osa tästä voidaan mahdollisesti kattaa vielä kotitalousvähennyksellä. Mikäli oletamme, että asiakas pystyy hyödyntämään kotitalousvähennystä 2.250 euroa vuodessa (keskimäärin lähes 200 euroa kuukaudessa) ja että hoitolaskujen lisäksi asiakas käyttää muihin menoihin yhteensä 150 euroa kuukaudessa, niin rahoitettavaksi jää keskimäärin noin 2.000 euroa kuukaudessa. Mikäli hoitosuhde kestää 40 kuukautta, niin tulojen ja tukien lisäksi rahoitettavaksi jää yhteensä noin 80.000 euroa koko hoitokodissa asumisen ajalta.
Monet rahoittavat tämän osan esimerkiksi myymällä omistusasuntonsa tai ottamalla sitä vastaan käänteisen asuntolainan. Asuntovarallisuuden lisäksi monilla ikäihmisillä on myös muuta varallisuutta kuten osakkeita, rahastoja sekä muuta rahoitusvarallisuutta, mitä he hyödyntävät palveluiden rahoittamisessa. Usein myös omaiset osallistuvat hoidon kustannuksiin.

Asiakassuhdevastaavamme auttaa teitä mielellään löytämään teille sopivat Päiväkummun palvelut sekä tarjoaa ohjausta tukien hakemiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *